DOLAR 32,5700 0.15%
EURO 34,9065 0.66%
ALTIN 2.432,990,02
BITCOIN 21730560,77%
Kayseri
27°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

X

YERİN ALTINDAN TARİH FIŞKIRDI

Kayseri Büyükşehir Belediyesi, köklü geçmişiyle Türkiye’nin tarihi yapılar bakımından en zengin ve korunmuş yerleşim yerlerinden birisi olan kentin dört bir tarafında yaptığı kazı çalışmalarını sürdürürken, 2021 yılında yine adeta tarihin yeniden yazılacağı eserleri gün yüzüne çıkardı.

ABONE OL
Eylül 25, 2022 09:07
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, 6 bin yıllık tarihi ve 7,5 milyon yıllık doğa geçmişi ile tarih kokan Kayseri’de kazı çalışmalarına özel önem veriyor.

Kentin dört bir yanında yapılan kazı çalışmaları kapsamında, 7,5 milyon yıl önce yaşadığı tespit edilen fosiller ile ilgili çalışmaların yanında, Kızıl Köşk’te, Keykubadiye Sarayı bölgesinde ve Kültepe Kaniş Karum’daki kazı çalışması 2021 yılında da devam etti.

Ayrıca 2021 yılında Seyyid Burhaneddin Hazretleri’nin de türbesinin bulunduğu mezarlık içerisinde kazı çalışmaları tamamlandı. Gerçekleştirilen kazılarda gün yüzüne çıkan yapının 13. yüzyılın ortalarından 14. yüzyılın ortalarına kadar görülen, cenazelik katı bulunan eyvan tipi türbe olduğu ortaya çıktı.

Selçuklu veya beylikler dönemine ait olduğu anlaşılan yapının kuzey cephesinde üst kata çıkan merdivenler yer alırken, alt katın büyük oranda sağlam ve ayakta olduğu görüldü.

TARİH YENİDEN ŞEKİLLENİYOR

Yine 2021 yılında çok önemli tarihi bir çalışmaya imza atan Büyükşehir Belediyesi, adeta tarihi yeniden yazmaya başladı. Büyükşehir Belediyesi desteğiyle başlayan İncesu’daki kazı çalışmalarında İç Anadolu’nun en büyük mozaik yapısına ulaşıldı.

Geç Roma, Erken Bizans’a ait sivil konut örnekleri, geometrik ve bitkisel figürler ile Grekçe, Latince yazıtlar ortaya çıkarıldı. İlk bulgulara göre M.S. 4. yüzyıl sonrası Geç Roma, Erken Bizans’a ait sivil konut örnekleri olduğu değerlendirilen yapıda yaklaşık 300 metrekare, sağlam mozaik taban döşemeler ortaya çıkarıldı.

10’dan fazla odası açılan, halen kazı çalışmaları devam eden yapı, tespiti yapılan İç Anadolu’daki en büyük mozaikli yapı olarak dikkat çekiyor. Öte yandan Büyükşehir Belediyesi’nin destekleriyle 2021 yılında da devam eden Keykubadiye Sarayı kazı çalışmalarında da çıkan eserler, Kayseri ve Türk kültürüne önemli katkılar sağlayacak. 

En az 10 karakter gerekli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.