Umay Necla

Geçecek,Geçti Bile…

Umay Necla

Bomba gibi şarkılar tam zamanında size ulaşır ya…Araba da yoğun trafikte bunalmışken sizi kendinize getiren ya da evde yastık yorgan 1.80 yatarken ,ders çalışmaktan bunalmışken.

Yazılan şarkılar insanların damarlarına işleyen en kısa yoldur. Hiç olmadık anlarda farkında olmadan mırıldandığımız dilimize yapışmış olan sonra  “nerden  çıktı bu şarkı ya ,ne söylüyorum ben ya, şarkı dilime dolandı” deriz. Hücrelerimize işler de geçer. Moddan moda gireriz. Altında ki subliminal mesajı farketmeyiz vesselam. Beynimize kazınmıştır bir kere.

Mesela ,

Zeytinyağlı yiyemem aman ,

Basmalı fistan giyemem aman

Senin gibi cahile ben efendim diyemem aman,...

Yıllarca türkülerimizi baş tacı yaptık. Farkına varmadan kınalarda oynadık ,göbek attık. Nasıl bir ihanettir bu? Milli değerlerimizi bu kadar hiçe saymak, kolaylıkla dalga geçerek dilimize almak. Basmalı fistan derken, Sümerbank bez fabrikasının ürettiği kumaşlar yerine  Yves Siant Laurent in tasarladığı basmalı fistanı giymek mi çok havalı şimdi?  Cahil mi oluyor şimdi yerli fistan giyen kadınlar?

Bunun gibi neler neler. Şarkı sözlerine çok iyi odaklanmamız lazım. Sonra  inanıyorsak , hazmettiysek sözlerini içselleştirdiysek , şıngır mıngır oynamak kolay.

Aynen Geccek şarkısı gibi.. . Harikasın be adam . Alışa gelmiş şarkılarının bin tık ötesinde. Klip ve sözler o kadar anlamlı ki, anlamına göre klip. Klibine göre sözler . Tarkan sen öyle diyorsun ya geçti bile. Hani öpersin de geçer ya . Aynen öyle. Aynen öyle.  Yaralarımıza merhem oldun, şifa yağdırdın birden bire. Zoom dan hayatımızı devam ederek asosyalleşmiş topluma da , sürekli elinden telefon düşürmeyen tiktokçu çocuklara da. Bir de Geccek diyorsun , halk diline uygun. Dilbilgisine takılmadan. Orda bile keyifli mizah var. Ben sizin babanızım, çocuklarım bana inanın dercesine.

İnanıyoruz sana adam, ne sağlık bakanlığına , ne siyasilere inandık şimdiye kadar. Mikrofunu eline alıp höngür höngür bu kriz bitecek diye bağıranlara inanmak yerine. Sana inanıyoruz,inandık. Senin gibiler çoğalsa da ,saçma sapan şarkılar yazmak yerine depresyona sokmasalar keşke insanları. Toplumsal konulara duyarsız kalmak hiçbir sanatçının duruşuna yakışmıyor. Geniş kitleye hitap edenler:  *siyasetçiler* gazeteciler * ve son sırada saygı duyulan ,sevilen şarkıcılardır. Ya toplumu gerer onlar ya da iyileştirirler.

Gerçekten zor günleri yaşıyoruz. Beynimiz dört dönüyor. Sakin olamıyoruz. Kendimden biliyorum. Öfke,endişe, kaygı, depresyon. Tam o sırada youtube dan gelen * G

eççek her şeyin sonu var, bu çile de bitecek! İlaç oldun Tarkan! Oldu , oldu, oldu , şükür.

Yazarın Diğer Yazıları