Rakı & Balık& Ayvalık…
Dünyanın hangi yerinde bir şehir bir ilçe bir köy hakkında böyle bir tanımlama vardır?.. Varsa da ben bilmiyorum… Ne hoş değil mi? Kulağa usulca bir tını bırakıyor. Hiç rakının tadını bilmeyen sevmeyen! bir insan bile onun altında yatan tatlı bir muhabbetin ne demek olduğunu biliyor. Keyifli bir Ege mutfağı, rakının verdiği şen muhabbetler,kahkahalar...
Ülkemizin hiçbir yerinde bu üçlü ballandıra ballandıra dile gelmiyor. Kendine münhasır. İzmir’in kumrusu, Kayseri’nin mantısı hiç böyle dillenememiştir velhasıl kelam.
Raki &Baliikk & Ayvalik…I Yerine İ koyalim bir de. Hoş bir Rum tınısı var. Aklıma gelen Ayvalık sokaklarında, mahallelerinde Türk – Yunan dostlukları eskiye dayanan. Ortak gayeleri yeme –içme –bolca kahkaha… Sabaha kadar yanan ışıkların altında söylenen Türk-Yunan muzıklerı… Katerınası, Elenisi ,Leyla sı.. tokuşturur bardakları.. Ah ne hoş değil mi?
Kurulan sağlam dostluklar arka sokaklar da Arnavut kaldırımlarında yankılanmakta… Taşların aralarından çıkan akşam sefası çiçekleri bu çiçekleri satan Bergamalı teyzemler… Gözümüzü kapatalım bir an . Bembeyaz örtülerin üstünde çeşitli mezeler, rüzgarın esintisi, denizin dalgası , fonda Yunan – Türk müziği ahengi..
Dünyanın hangi yerinde böyle bir kombin vardır? İçmeden de sarhoş olur insan… Rakı orda mecazi anlam benim için. Keyif demek,unutmak demek,salmak demek bir an için, deliye vurmak en dibinden. ( Ha bu arada Ayvalık’ın delisi de meşhurmuş) . İçen –içmeyen havasından sarhoş olurmuş. Herkes için dünya dönermiş, muhabbet coşarmış. Maksat bu değil mi? Demlensin ruhlar…
Bir an unutulsun zıtlık durumlar, önyargılar, kabullenemeyişler. Kaosun dibinden kolaylıkla çıkmanın en güzel YOLU “Ne getireyim abime ?” olsun...Ah Ayvalık sen nelere kadirsin. Muhabbetin dibisin…