Serhat Güller

YAPAY ZEKA İŞİMİZİ ELİMİZDEN ALIR MI?

Serhat Güller

Amerika'da, 2013 yılında, Bilgisayar Bilimleri Eğitim Haftasının anlam ve önemine binaen dönemin başkanı Barack Obama, gençlere şöyle sesleniyor;

"Amerika'nın geleceği için teknolojiye hakim olmanıza ihtiyacımız var. Bir video oyunu satın almayın, yeni bir tane yapın. Yalnızca yeni uygulamaları indirmeyin, tasarlanmalarına yardımcı olun. Telefonunuzda sadece oynamayın, programlama yapın. Hiçkimse bilgisayar bilimcisi olarak doğmadı ancak biraz sıkı çalışma, biraz matematik ve bilimle herkes bir bilgisayar bilimcisi olabilir"

Birçok uzman, yapay zekanın (artificial intelligence, kısaca "AI") bazı görevleri daha hızlı ve etkili bir şekilde yerine getirebileceği konusunda hemfikirdir. Özellikle rutin ve tekrarlayan görevlerde, yapay zeka sistemleri insan hatalarını azaltabilir ve iş süreçlerini optimize edebilir. Yapay zeka, veri toplama, analiz ve raporlama gibi görevleri otomatikleştirerek, insanlara daha yaratıcı ve stratejik düşünme görevlerine odaklanmak için daha fazla zaman kazandırabilir. Bu durum iş süreçlerini otomatikleştirilmesiyle birlikte bazı iş pozisyonlarının ortadan kalkmasına da neden olabilir. Ancak iş kollarında insan dokunuşu, eleştirel düşünme, problem çözme, iletişim, liderlik ve duygusal zeka gibi özelliklerin önemi vurgulanır ve yapay zekanın bu alanlarda insanların yerini tamamen alamayacağı aşikardır.

Bu nedenle, bu becerileri geliştirmek, işinizde rekabet avantajı sağlayabilir. Ayrıca, yapay zeka teknolojilerini anlamak, kullanmak ve yönetmek için gerekli olan teknik becerileri de öğrenmek, işinizde fark yaratabilir. Örneğin, yapay zeka uzmanlığı, veri analizi, makine öğrenimi, robotik, siber güvenlik, yapay zeka etiği gibi alanlar, yapay zeka devrimiyle birlikte önem kazanmıştır. Bu alanlarda çalışmak veya iş kurmak için gerekli eğitim, sertifika, lisans veya yeterlilikleri almak, işinizde başarılı olmanızı sağlayabilir.

İnsanoğlu önüne çıkan engelleri aşabildiğinde ya da fırsata çevirdiğinde, kendini geliştirir, yeni beceriler kazanır, hedeflerine ulaşır ve vizyonunu genişletir.

Serhat GÜLLER

Yazılım Mühendisi

Yazarın Diğer Yazıları