Son günlerde hemen herkes ek gelir arayışında ama bir de bu işin yasal boyutuna bakalım;
7162 sayılı Kanun'un getirdiği düzenleme ile evlerinde üretim yapan küçük üreticilere, Gelir Vergisi Kanunu'nun 9. maddesinin (6) numaralı bendine eklenen bir ibare sayesinde, elde ettikleri gelirleri işyeri açmaksızın internet üzerinden satış yaparak vergi muafiyetinden (vergiden hariç) yararlanma imkanı tanınmıştır.
Esnaf muafiyetinden faydalanabilmek için şu şartlar aranmaktadır:
- Ürünlerin belirli kategorilere, örneğin havlu, örtü, çarşaf, çorap, halı, kilim, dokuma mamûlleri, kırpıntı deriden üretilen mamûller, örgü, dantel, her nevi nakış işleri ve turistik eşya, hasır, sepet, süpürge, paspas, fırça, yapma çiçek, pul, payet, boncuk işleme, tığ örgü işleri, ip ve urganları, tarhana, erişte, mantı gibi ürünler kapsamında olması,
- Evlerde sanayi tipi veya seri üretim makine ve aletler kullanılmaması,
- Dışarıdan işçi çalıştırılmaması,
- Ürünlerin işyeri açmaksızın satılması,
- Ürünlerin ticari, zirai ve ya mesleki faaliyetleri dolayısıyla gelir ve kurumlar vergisi mükellefi olanların düzenledikleri kermes, festival ve panayırlarda satılmaması,
Ticari, zirai veya mesleki faaliyetler dolayısıyla gelir ve kurumlar vergisi mükellefi olunmaması,
İnternet üzerinden yapılan satış tutarının ilgili yıl için geçerli olan asgari ücretin yıllık brüt tutarını aşmaması gerekmektedir (2023 için 120.096 TL).
Ayrıca, belirtilen şartlara uyan esnaf muafiyetinden faydalanan kişilerin mükellefiyet tesis etme, belge düzenleme, defter tutma ve beyanname verme gibi yükümlülükleri bulunmamakta, ancak kendilerine düzenlenen gider pusulalarını ve satın aldıkları mal ve giderlere ilişkin belgeleri 213 sayılı Vergi Usul Kanunu'na göre belirlenen 5 yıl boyunca saklama zorunluluğu bulunmaktadır.
Ayrıca, satış tutarının belirlenen sınırları aşması durumunda esnaf muafiyeti kaybedilecek ve gelir vergisi mükellefiyeti başlayacaktır.
Esnaf muaflığına ilişkin daha detaylı bilgi için Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) sayfasından "Esnaf Muafiyet" başlıklı arama yaparak ulaşabilirsiniz.
Bu şartların dışında bir ürün alınıp satılması "vergiye tabiidir" ve "vergi levhası" çıkartma zorunluluğu vardır. Ulusal çapta hizmet veren alışveriş siteleri ya da kendi online web sitenizde vergi levhanız olmadan satış yapamazsınız. Unutmayalım ki; vergilendirilmiş kazanç, kutsaldır.