Thomas Edison'un 1876'da kurduğu General Electric (GE), bir dönem Amerika'nın elektrik dağıtımını tekelinde tutmuştu. Elektronik, havacılık, motor üretimi ve bankacılık sektörlerinde faaliyet gösteren dev şirket, ABD'den sonra en büyük tasarım merkezini İstanbul’da Türkiye Teknoloji Merkezi (TTC)'de açtı. GE Aerospace, KAAN savaş uçağında kullanılan F110 motorlarının üreticisi olup, F110 motorlarını kullanan uçaklar KAAN, F16, F14 Tomcat ve Mitsubishi F-2 gibi modellerdir.
Ar-Ge Merkezi Onaylandı
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, TTC Kartal Yerleşkesi’nin Ar-Ge Merkezi başvurusunun onaylandığını açıkladı. GE Aerospace’in İstanbul'daki yeni yerleşkesi, 400 yetkin mühendis ve teknisyenin çalıştığı bir merkez olup, şirketin Türkiye’deki mühendislik, inovasyon, araştırma ve üretim kabiliyetlerini güçlendirecek. Bu merkez, GE Aerospace’in ABD’den sonra en büyük tasarım merkezi olacak.
Açılış Töreni ve Katılımcılar
GE Aerospace’in Kartal İstanbul’daki yeni yerleşkesinin açılışı, 2 Nisan 2024’te gerçekleşti. Açılış törenine Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ve Türk havacılık ekosisteminden temsilciler katıldı. Kacır, Türkiye'nin uçak motoru üretiminde ve her türlü uçak motoru parçasını test edebilen altyapıya sahip sayılı ülkeler arasında yer aldığını belirtti. GE Aerospace, Türkiye’nin nitelikli insan kaynağına ve katma değerli üretim vizyonuna inanarak Türkiye’deki operasyonlarını genişletti.
GE’nin Türkiye’deki Faaliyetleri
GE, Türkiye pazarına 1965 yılında F-5 motoru J85 ile girdi. GE Aerospace’in Türkiye’deki faaliyetleri kapsamında, TTC’nin yanı sıra Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) ile 40 yıllık ortaklığa sahip olduğu TUSAŞ Motor Sanayii A.Ş. (TEI) Ortak Girişimi bulunmaktadır. TEI, GE Aerospace ve ortakları için CFM LEAP, GEnx ve GE9X motorlarına üretilen türbinler ve kompresörler gibi yüzlerce motor bileşeni üretmektedir.
Türkiye Teknoloji Merkezi’nin Rolü
Türkiye Teknoloji Merkezi’nde yapılan çalışmalardan, Türk Hava Yolları, Pegasus Hava Yolları ve SunExpress gibi küresel ve bölgesel ticari müşteriler faydalanmaktadır. TTC bünyesindeki mühendisler, yerli muharip uçağı programı KAAN ve eğitim uçağı programı HÜRJET’in yanı sıra Türkiye’nin savunma programlarına da destek vermektedir. GE Aerospace Başkan Yardımcısı Mohamed Ali, Türkiye’nin yetkin bir işgücü ve güçlü bir pazar olduğunu vurguladı.
TTC’nin Geleceği ve Katkıları
TTC Genel Müdürü Dr. Aybike Molbay, TTC’ye yapılan yatırımın Türk havacılık sektörüne olan güveni yansıttığını belirtti. 2000 yılında kurulan TTC, GEnx, CFM LEAP, GE9X ve Catalyst motorlarına ek olarak halihazırda hizmet vermekte olan motorların teknolojik gelişimine yönelik küresel mühendislik çalışmalarına da katkıda bulunmaktadır. Mühendisler ayrıca, aeroderivatif teknolojiler üzerinde çalışarak ticari motorlardan türetilen deniz ve enerji motorları geliştirmektedir.
Emisyon Azaltımı ve Yeni Teknolojiler
TTC mühendisleri, CFM’nin RISE programına katkılar yaparak emisyon azaltımına yönelik çalışmalar yürütmektedir. RISE Programı, mevcut ticari motorlara kıyasla yüzde 20 daha verimli yakıt tüketimine ve yüzde 20 daha düşük karbon emisyonuna sahip motor teknolojileri geliştirmek için çalışmaktadır. TTC mühendisleri, açık fanlı motor tasarımı, kompakt çekirdek, hibrit elektrikli tahrik ve hidrojen yanma teknolojileri için ileri araştırmalara da yardımcı olmaktadır.
Yazılım Çözümleri ve Laboratuvarlar
TTC mühendisleri, GE Aerospace’in küresel müşterileri tarafından kullanılan "Software as a Service (SaaS)" yazılım çözümlerinin geliştirilmesi ve güncellenmesini desteklemektedir. Gebze’deki Türkiye Teknoloji Merkezi bünyesinde Katmanlı Araştırma Laboratuvarı, Thermofluid Laboratuvarı ve Gelişmiş İmalat ve Onarım Atölyesi gibi çeşitli laboratuvarlar bulunmaktadır. GE Aerospace’in Gebze’deki TTC tesisleri ve İstanbul’daki yeni TTC yerleşkesi, Türkiye’nin küresel havacılık sanayii için bir teknoloji ve mühendislik merkezi olarak konumunu güçlendirmeye devam edecektir.
Serhat Güller