Eveett ! Yeni bir dönem ; Kova çağı mı dersin, Robot çağı mı ? Akıllı zeka mı Yapay Zeka mı ? Adını ne koyarsan koy , yeni bir dönem insanoğluna hayırlı uğurlu olsun… Eh hayırlı mı hayırsız mı göreceğiz , mahalleye yeni bir kan geldi.
Diyeceğim o ki ;son yıllar da zaten akıllı evler, akıllı telefonlar, akıllı robotlar ,akıllı ev aletleri kendini göstermişti. Biz insanoğlu, her şeyi düşünmekten yorgun bitap düşeceğimiz zamanlar da imdada tek tuş yetişti.
İki tez var burada 1: Tembel insanoğlu çoğaldı ve ya tersine; fuzuli işleri devreden insanoğlu daha önemli konulara odaklandı…Siz kendinizi nerede görüyorsunuz , bu alanda ? Hayatın akışı nereden devam ediyor ?
Gelelim konu başlığına: Robotlaştıramadıklarından mısınız ? Bazı mesleklerin yerini alan robotlar var şimdiden .Tokyo ‘da başlamış."Robot otel" bile son duyduklarımdan. Hadi buyur! Hangi mesleği seçmeliler ki gençler, robotlar rakipleri olmasın. Ya da verelim robotların eline bazı farazi işleri , biz daha böyle derin mevzulara bakalım. Herkes kendi haddini bilsin, yerini bilsin.
Robotlasma , akıllı zeka , hayatın bir dönüm noktası. Ruhsal ve deneyimsel, tecrübe ve his biz insanoğlunda var. Yerini hiçbir şey tutamaz. Burada bu hislere odaklanmamız lazım. Garson, recepsiyon, spiker belki bir çizimsel alan ya da kodlanabilecek birçok mesleki dallar artık yerini robotlara bırakacak. Şoförsüz araç kullanımları da Amerika da başlamış kısmen.. Bundan kaçınılmaz.
Günümüzün soruları bu. Benim yerime robot alırlar mı ? Peki alsınlar; ben hayatımın geri kalanını nasıl maksimum hazlarla doyurabilirim? Peki, benim iş yükümü hafifletecek sonrasında davalık olmayacağım, iş mahkemelerin de tazminat ödemeyeceğim şöyle çalışkan , az konuşan dedikodu yapmayan bir robot personel alsam harika olmaz mı ? E kulağa hoş geliyor (iş verenlerin sesidir bu). Peki; istihdam ne olacak, işsizlik artacak o zaman. Öyle bir duygusal zekaya – EQ – ya sahip olmalıyız ki; Robotlaştıramadıklarından olalım .
İnsanoğlunun aslında hayat gayesi farklı. Kendini bulmak, içinde ki Öz’ü bulmak. İlahi gücü yakalamak. Bu hangi düğmeyle olur. Kalp düğmesiyle. Ne kadar çok tarımda , doğa da ,eğitim de ve insani olan duygularda yerimizi alırsak köklenmiş oluruz sonuçta. Tecrübe ve duygu satarız nitekim. Bu da bizi robotlaştıramaz. İçimize sinsin mi yeni çağ şimdi? Ne dersiniz ?
Sevgiyle ;
Necla UMAY...