Mücteba Taşpınar

NEREDEN NEREYE?

Mücteba Taşpınar

EĞİTİM VE ÖĞRETİM SERÜVENİ

Mademki konumuz eğitim o zaman derinlere inmek konuyu tam anlamıyla kavramak şart diye düşünüyorum.

Sizlerinde bildiği üzere eğitim Formal ve İnformal olarak ikiye ayrılmakta

Formal eğitim , planlı, programlı, bir amaç doğrultusunda belirli bir mekanda uzman kişilerin rehberliğinde düzenlenen bir etkinliktir.

İnformal Eğitim ise, yapılandırılmış bir okul veya kurum içinde gerçekleşmeyen, Biraz daha gelişi güzel öğrenme sürecidir. Bu tür eğitim, günlük yaşamın bir parçası olarak gerçekleşebilir. Örnekler arasında aile içi öğrenmeler, akran öğrenmeleri, deneyimlerden öğrenme ve kendiliğinden öğrenmeler olabilir.

Eğitimin informal boyutu insanlık tarihinin başlangıcından bu yana devam eden ve insanlık var oldukça devam edecek olan bir olgundur.

Ama Formal eğitimin tarihteki ilk örnekleri, antik çağlara dayanmaktadır. İlk formal eğitim kurumları, Sümerler, Mısırlılar, Antik Yunanlılar ve Roma İmparatorluğu gibi eski medeniyetlerde ortaya çıktı. Örneğin, Mısırlılar, papirüs üzerine yazılmış metinlerle okuma ve yazma becerilerini öğreten okullara sahipti. Antik Yunan'da, Atina'da bulunan Akademia ve Lykeion gibi felsefe ve bilim okulları, öğrencilere formal eğitim sağladı. Roma İmparatorluğu'nda ise, sosyal statülerine göre Roma gençleri özel öğretmenler tarafından evlerinde veya özel okullarda eğitim alırdı. Yani soylular ve zenginler eğitim görürken köylüler ve fakirlerin eğitime ihtiyacı yok sayılırdı.

Aslında bu durum biraz da günümüzü mü anımsatıyor ne?

Türk tarihinde ise Formal eğitim örneklerine Büyük Selçuklu devletinde rastlıyoruz. Selçuklu Devleti Nizamiye Medreseleriyle Türk tarihindeki Formal eğitimin temellerini atmış oldular.

Nizamiye Medreselerinde genellikle genç Müslüman erkekler okurdu. Bu gençler, genellikle ortaçağ İslam toplumunun çeşitli sosyal sınıflarından gelirlerdi. Zengin ailelerin çocukları olduğu gibi, daha az varlıklı ailelerin çocukları da bu medreselere kaydolurdu. Ancak, Nizamiye Medreseleri sadece Müslüman öğrencilere değil, aynı zamanda diğer dinlerden ve etnik kökenlerden gelen öğrencilere de eğitim imkanı sunuyordu, özellikle bilim ve felsefe alanlarında nitelikli eğitim bu medreseler de verilirdi.

Yine bu dönemlerde Üstün Zekalı ve Üstün Yetenekli çocuklar için bir Formal eğitim örneği yoktu.

Aslında iyi ki de yoktu...

Mücteba Taşpınar

Yazarın Diğer Yazıları