Çünkü o dönemlerde delinin biri çıkıp üstün zekalı çocuklar da Formal eğitim görmeli deseydi ne olurdu?
Bi düşünsenize...
Tıpkı günümüzdeki gibi Üstün Zekalı çocuklarımız formal eğitim saçmalığı adı altında yok olup gideceklerdi. Çocuk Üstün zekalı yada Üstün yetenekli! Gördüğünü, duyduğunu asla unutmadığı bir çağda yani en verimli çağında, hiçbir uygulama hiç bir pratik yapamadan büyüyüp gidecekti. Kendisine bir daha hayatı boyunca hiç bir yerde lazım olmayacak, mesleğiyle ve yeteneğiyle hiç bir alakası bulunmayan saçma sapan teorik bilgilerle doldurulacaktı.
Mesela İbn-i Sina gibi bir alimi, bilim insanını tanıyamayacaktık. İbn-i Sina, en verimli çağlarında teorik bilgi almak zorunda olacaktı ve bu bilgileri uygulama şansı bulamadığı için yada bu şansı çok geç bulacağı için kendini çok fazla geliştiremeyecekti dolayısı ile belki de o eşsiz ilmiyle yüz yıllar boyu tıp bilimine ışık tutacak olan, yüzyıllar boyu tıp kitabı olarak okutulacak olan o kitapları yazamayacaktı. Ve maalesef ülkemiz hatta dünyamız büyük bir karanlığın içinde yaşamaya devam edecekti.
Yine bizler bir Gazali’yi belki de hiç duymayacaktık. Çünkü Gazali Matematik, Türkçe, Fen bilgisi vesaire dersleri gereksiz derinlikleriyle, işine yaramayacağı ayrıntılarıyla öğrenmek zorunda kalacaktı. Düşünmesi için hiç zamanı kalmayacaktı.
Günümüze dönüp bir bakın lütfen günümüzde bazı alanlarda az çok isim yapmış kişiler hayatlarından, yaşantılarından, değerlerinden, erdemlerinden yada hobilerinden ödün veren kişilerdir. Her şeyden vazgeçmek uğruna kendilerini geliştirmişlerdir. Yüksek lisans yada doktora programlarıyla geçte olsa isim yapmışlardır. Adam her şeyini feda ederek artık alanında uzman hale gelmiştir, artık koskoca bir profesördür ama istemese de artık verimleri neredeyse durma noktasına gelmiştir.
İşte işin trajikomik tarafı da bu...