68 YILDIR TERZİLİK YAPIYOR
Kayseri de 68 yıldır terzilik yapan Öztürk,sanatın gelişmemesinin nedeni çırak yetişmemesi olduğunu söyledi.Sanatın gelişmemesinin nedeninin çırak yetişmemesinden kaynaklandığını söyleyen Öztürk,herkes okudu, sanatlar öldü büyüyünce sanat öğrenilmez'dedi.
Kayseri de 68 yıldır terzilik yapan Öztürk,sanatın gelişmemesinin nedeni çırak yetişmemesi olduğunu söyledi.
Sanatın gelişmemesinin nedeninin çırak yetişmemesinden kaynaklandığını söyleyen Öztürk,herkes okudu, sanatlar öldü büyüyünce sanat öğrenilmez"dedi.
35 yıldır deri terzisi olan Abdullah Uslu," Meslek hayatına küçük yaşta başladım. Çok zor dönemler atlattım. Bu iş küçükken öğrenilir. Şimdi atrık terzi kalmadı" dedi.
Vatandaşın ilgisinden memnun olduğunu söyleyen Uslu," Ekonomik durumda ötürü vatandaşlar terzi dikime yöneldi.Bununla beraber işlerimizdede açılma oluştu. Özellikle deri terziliği çok yoğun sebebi ise derinin çok pahalı olması. Mesleki açıdan bir çok zorluk var. Ustamında belirttiği gibi bu mesleğe çocukken başlamak lazım. Çırak yetişmiyor. Bu eğitim konusunu devletin tekrar ele alması lazım çünkü sadece terzilik sektöründe değil diğer tüm sanat dallarında Türk çırak yetişmyor.Suriyeliler var onları da çalıştıran arkadaş çalıştırıyor çalıştırmayan arkadaş çalıştırmıyor bu temel eğitimin çocuklara ilkokuldan sonra serbest bırakması gerek çünkü üniversite mezunu işsizler ordusu topluma hiç bir şey kazandırmıyor ama o üniversite mezunun bi mesleği olsa gayet güzel evini geçindirebilir terzilik mesleğiyle.
Endürlük Köyü'nden Yaşar Öztürk 80 yaşındandayım. Meslek hayatına 1955 senesinde çırak olarak başladım. Endüllü köyünden kayseri'ye geldim ustamın adı Fevzi Erakbaş onunla beraber çalıştık. 12yaşında başladım zorlukları tabikide oldu kolay bi iş değil. Şuanda çırak yetişmiyor neden yetişmiyor diye sorarsan eskiden 7 yaşında giderdik 12 yaşında bitirirdik okuyan kişi zaten ilkokulda belli olur sen şimdi liseyi ve ortaokulu mecbur tuttun bunlar okudular 17-18 yaşına geldiler imtihana girdiler kazanamadılar bu iş küçükken öğrenilir. Şimdi artık terzi kalmadıki yetişmiyor herkes okudu sanatlar öldü büyüyünce sanat öğrenilmez.
İsmim Abdullah Uslu deri terzisiyim ben 35 senedir bu meslekteyim şuanda hala devam ediyoruz. Meslek hayatıma küçük yaşta yurtdışında başladım sonra meslek okullarında Türkiyeye dönüş yaptım yaklaşık 10 yıldırda Türkiye de'yim işime devam ediyorum. Vatandaşın ilgisi ekonomik kriz olduğu için tadilat oluyor tabi ama özel dikim az kaldı çünkü özel dikim el emeği olduğu için konfeksiyonla yarışamıyor onun için terziler daha çok tadilat yapıyo. Deri terziliğine ilgiler yoğun çünkü deriler çok pahalı pahalı olduğu için tadilat yaptırmayı tervcih ediyolar ve eskileri yeniliyoruz, boyuyoruz o şekilde tekrar tüketime kazandırıyoruz. Zorluklar var tabikide ustamında söylediği gibi bu mesleğe çocukluktan başlamak lazım çocukken başladığın zaman bi disiplin vardı bi okul gibiydi ustamızın yanı. Çırak yetişmiyor 12 yıllık temel eğitim sonrası çocuklar hep okulda olduğu için bu mesleğin kuralıda çırak küçük yaşta başlamalı 12 yaşında başlamalı ama şuan 12 yaşında çocuklar okulda olduğu için çırak yok yetişmiyor. Bu eğitim konusunu devletin tekrar ele alması lazım çünkü sadece terzilik sektöründe değil diğer tüm sanat dallarında türk çırak yetişmyor Suriyeliler var onlarıda çalıştıran arkadaş çalıştırıyor çalıştırmayan arkadaş çalıştırmıyor bu temel eğitimin çocuklara ilkokuldan sonra serbest bırakması gerek çünkü üniversite mezunu işsizler ordusu topluma hiç bi şey kazandırmıyor ama o üniversite mezunun bi mesleği olsa gayet güzel evini geçindirebilir terzilik mesleğiyle