DOLAR 32,5921 0.32%
EURO 35,0443 0.19%
ALTIN 2.458,390,93
BITCOIN 20999350,76%
Kayseri
24°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

X
Yargıtay’dan İşçileri İlgilendiren Emsal Karar! Bunu Yapan Yandı

Yargıtay’dan İşçileri İlgilendiren Emsal Karar! Bunu Yapan Yandı

Bursa'da bir kişi vinç operatörü olarak çalıştığı iş yerinden uyuşturucu madde kullandığından dolayı kovuldu. İşçi kovulması sonrasında , mahkemenin yolunu tuttu. Davaya son noktayı koyan Yargıtay emsal kararı açıkladı ve uyuşturucu madde kullanımının iş akdi feshi için geçerli sebep olduğunu belirtti.

ABONE OL
Eylül 24, 2022 01:17
Yargıtay’dan İşçileri İlgilendiren Emsal Karar! Bunu Yapan Yandı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bursa'da bulunan bir fabrikanın vinç operatörü kadrosunda çalışan bir kişi uyuşturucu madde kullanırken yakalandı ve işçinin madde kullandığını öğrenen işveren işçiyi kovdu.

İşçi, işten kovulmasından hemen sonra 1. İş Mahkemesinin yolunu tuttu ve iş akdinin haksız yere feshedildiğini belirtti ve işe iadesini talepte bulundu.

Mahkemede savunma yapan işveren avukatı ise davacının izindeyken arkadaşlarıyla 'uyuşturucu madde kullanma, bulundurma ve ticaretini yapma' suçlamasıyla gözaltına alındığı ayrıca tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldığını ifade etti.

Davalı istinaf başvurusunda bulundu ve Bölge Adliye Mahkemesi ise istinaf müracaatının esastan reddine karar verdikten sonra kararın temyiz edilmesiyle dosya Yargıtay 22. Hukuk Dairesine taşındı.

Emsal bir karara imza atan Yargıtay ise davacı işçi hakkında yürütülen soruşturma hakkında şirketin itibarının zedelendiğini ifade etti ve şirketin zor duruma düştüğünü belirtilerek işçinin kovulmasını haklı buldu.

Yargıtay kararında ise;

“Davacının yaptığı işin niteliği, uyuşturucu madde kullanımının da yasada suç olarak düzenlenmiş olması, davacı işçinin kullanmak maksadıyla uyuşturucu madde bulundurmak ve kullanmak ve madde elde etmek için Hint keneviri ekimi ve yetiştirmek suçlarından cezalandırılmasına ve hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verildiği ortadadır.

Kararın kesinleştiği dikkate alındığında söz konusu eylem her ne kadar iş yerine bu şekilde gelinmediği ya da iş yerinde kullanılmadığı zaman haklı sebeple fesih sebebi teşkil etmese de, vinç operatörü olan davacı işçinin uyuşturucu madde kullanmasının davalı işveren açısından güven ilişkisini zedeleyici bir durum olduğu anlaşılmaktadır.

Bu durumda davacı ile birlikte çalışmaya devam etmesinin işverenden beklenemeyeceği anlaşıldığından, feshin geçerli sebebe dayandığı kabul edilerek davanın reddine karar verilmesi gerekirken yazılı gerekçe ile kabulüne karar verilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir. Belirtilen sebeplerle Bölge Adliye Mahkemesi 5. Hukuk Dairesi ve 1. İş Mahkemesinin kararlarının bozularak ortadan kaldırılmasına, davanın reddine hükmedilmiştir” ifadeleri yer aldı.

 

kamupersoneli.net

    En az 10 karakter gerekli

    Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.