DOLAR 32,5286 0.07%
EURO 34,9657 -0.18%
ALTIN 2.439,200,14
BITCOIN 20962230,33%
Kayseri
24°

HAFİF YAĞMUR

13:07

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

X

Türkiye Ortalamasının Üzerinde

KAYSERİ,(BGC)-Ekonomist ve köşe yazarı Abdullah Kalın, Türkiye İhracatçılar Meclisi ve Ticaret Bakanlığının ortaklaşa düzenlediği toplantıyla açıkladığı Mart 2021’deki ihracat ve ithalat sayılarını değerlendirdi.

ABONE OL
Eylül 24, 2022 20:36
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kalın, “Türkiye’nin ihracatı Mart ayında %42.2 artarken, Kayseri’nin ihracatı %64 artış göstererek Türkiye’nin üzerinde bir artış gösterdi. Türkiye Mart ayında yaklaşık 18.9 milyar dolar ihracat gerçekleştirirken, Kayseri de 256 milyon dolar ihracat yaptı” diye açıklamada bulundu.

Kalın’a göre “pandemiyle geçen 2020 yılına nazaran bu yıl ticaretin daha aktif olarak gerçekleşmesi” ihracattaki artışın en önemli nedeni oldu.

“İHRACATÇILAR KENDİ DEPOLARINI TUTMAK ZORUNDA KALDI”

Abdullah Kalın, Kayseri’deki ihracatçıların genel sorunlarını “hammadde fiyatlarındaki artış, döviz kurlarındaki yükseliş ve konteyner temininde devam eden sıkıntılar” olarak yorumladı.

Kalın, “Kayseri OSB’deki ihracatçılarımızın çoğu kendi depolarını tutmak zorunda kaldı” diye sözlerine ekledi.

KAYSERİ’DE BU YILIN İHRACAT HEDEFİ 3 MİLYAR DOLAR

Abdullah Kalın, bu yıl Türkiye’nin ve Kayseri’nin ihracatının artacağını, ancak öncelikle lojistik ve konteyner sorunlarının çözülmesi gerektiğini ifade etti. Kalın, Çin ile Türkiye arasında gerçekleşen taşımacılıkta azalma olduğunu örnek verdi.

Kalın, sözlerine “Kayseri’de KAYSO ve KTO gibi STK’lar şimdiden 3 milyar dolar ihracat hedefi koydu. İlk çeyreğe baktığımızda Türkiye 50 milyar dolar ihracat gerçekleştirirken Kayseri 600 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. Serbest Bölge sayıları buraya dahil değil. Kayseri’nin bu ihracat hedeflerine ulaşacağını temenni ediyorum” diyerek devam etti.

Kalın, ilk çeyrekte Türkiye’nin en çok Almanya, Amerika ve İngiltere’ye ihracat yaptığını; Kayseri’nin ise en çok Irak, Almanya ve Amerika’ya ihracat gerçekleştirdiğini dile getirdi.

Kalın, “Kayseri’nin en çok mobilyadan ihracat yaptığını düşünüyoruz, fakat diğer sektörlerde de önem kazanmaya başladı” diyerek, Kayseri’de diğer sektörlerdeki gelişimi vurguladı.

En az 10 karakter gerekli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.