- Haberler
- Türkiye kalp cerrahisinde merkez oldu
Türkiye kalp cerrahisinde merkez oldu
Türkiye, kalp ve damar cerrahisi alanında büyük bir gelişim göstererek, dünya çapında önemli bir merkez konumuna geldi.Her yıl 70 binden fazla açık kalp ameliyatı gerçekleştiren Türkiye, 2,5 milyon poliklinik hizmeti sunarak bu alanda dikkat çekici bir ba
Türkiye, kalp ve damar cerrahisi alanında büyük bir gelişim göstererek, dünya çapında önemli bir merkez konumuna geldi. Her yıl 70 binden fazla açık kalp ameliyatı gerçekleştiren Türkiye, 2,5 milyon poliklinik hizmeti sunarak bu alanda dikkat çekici bir başarıya imza attı. Ülkedeki kalp cerrahisi uygulamalarının dünya standartlarını aşması, Türkiye'yi yabancı uzmanların eğitim almak için tercih ettiği bir merkez haline getirdi.
Türk Kalp ve Damar Cerrahisi Derneği (TKDCD) tarafından düzenlenen 18. Ulusal TKDCD Kongresi'nde, Türkiye'deki kalp cerrahisi hizmetlerinin geldiği nokta ele alındı. Kongreye 3 bin 500 hekim katılırken, Genel Sekreter Prof. Dr. Murat Sargın, Türkiye’de her yıl ortalama 70 bin açık kalp ameliyatı yapıldığını ve yılda 2,5 milyon kişiye kalp damar cerrahisi polikliniği hizmeti verildiğini belirtti. Ayrıca, 100 bin kişiye anjiyo, stent gibi işlemler uygulandığı bilgisini paylaştı.
TKDCD Başkanı Prof. Dr. Levent Yılık, Türkiye’deki kalp cerrahisi uygulamalarının dünya standartlarının ötesine geçtiğini ve daha önce yurtdışına eğitim için giden Türk asistanlarının yerine, şimdi dünya çapında pek çok uzmanının Türkiye’de eğitim almak için geldiğini vurguladı.
Ancak uzmanlar, gençler arasında kalp ve damar hastalıklarının artış göstermesinden endişe ediyor. İzmir Şehir Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Orhan Gökalp, pandemi döneminde evde hareketsiz kalan ve sağlıksız beslenen gençlerde kalp hastalıklarının artış gösterdiğini belirterek, bu yaş grubunda yeni damarların gelişmediği için durumun daha riskli olduğuna dikkat çekti.