Ticaret Bakanlığı'ndan Dijitalleşme Desteği
Ticaret Bakanlığı, Türkiye'deki ticaretin dijitalleşmesi için önemli bir adım atarak, şirket kuruluşlarından gümrük işlemlerine kadar tüm süreçleri elektronik ortama taşıma hedefini 2025 yılı itibarıyla gerçekleştirmeyi planlıyor.Bakanlık, bu adımla birli
Ticaret Bakanlığı, Türkiye'deki ticaretin dijitalleşmesi için önemli bir adım atarak, şirket kuruluşlarından gümrük işlemlerine kadar tüm süreçleri elektronik ortama taşıma hedefini 2025 yılı itibarıyla gerçekleştirmeyi planlıyor. Bakanlık, bu adımla birlikte girişimciler ve tacirler için daha hızlı, kolay ve kağıtsız işlemler sunmayı amaçlıyor. 2025'te başlayacak olan düzenlemelerle, mobil uygulamalar ve yenilikçi teknolojiler devreye alınacak ve şirket kuruluşları gibi önemli işlemler tamamen dijital ortamda gerçekleştirilecek.
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, bu kapsamda, şirket kuruluşlarına ilişkin ödemelerin 2025 yılında elektronik ortamda yapılacağını belirterek, “Bu süreçleri tamamen elektronik ortama taşıyacağız. Girişimcilerimiz, ticaret sicili müdürlüğü veya herhangi bir kuruma gitmelerine gerek kalmadan elektronik veya mobil imza ile şirket kurabilecekler” dedi. Ayrıca, şirket başvuruları ve firma sorgulama gibi işlemlerin halihazırda MERSİS üzerinden yapılabildiğini hatırlatan Bolat, 2025 itibarıyla bu işlemlerin yanı sıra şirket bilgilerindeki değişikliklere yönelik başvuruların da mobil uygulama üzerinden yapılabileceğini vurguladı.
Bakan Bolat, gümrük işlemlerinin de dijitalleştirilmesine yönelik bir dizi çalışmanın sürdüğünü, gümrüklerde bu yılın 10 ayında yaklaşık 2,5 milyon ithalat ve 4,1 milyon ihracat beyannamesi düzenlendiğini, ayrıca 10,3 milyon araç, 7 milyon konteyner ve 152 milyon yolcu işleminin gerçekleştirildiğini belirtti. Bu süreçlerin hızlandırılması amacıyla, sınır ötesi e-ticaret ve gümrük işlemlerinin dijitalleştirilmesi adına birçok yenilikçi proje hayata geçirildi. Bunlar arasında Liman Tek Pencere, Kağıtsız Gümrük Projesi ve Serbest Bölgeler Bilgi Sistemi gibi projeler bulunuyor.
Bolat, ayrıca “Yetkilendirilmiş Yükümlü Sertifikası” uygulamasının da başarıyla sürdürüldüğünü belirterek, bu statüde olan firma sayısının 750'ye çıkarıldığını ifade etti. Bu firmalar, gümrük idaresine gitmeden kendi tesislerinde işlemlerini gerçekleştirebiliyor. İhracat ve ithalat işlemlerini hızlandırmak için “İhracatta Yerinde Gümrükleme” gibi uygulamalara da devam edileceği belirtildi.
Bakanlık, ayrıca, 36 ülkeyle uçtan uca entegrasyon sağlayan Ortak Transit Sistemi'ni de güncelleyerek devreye aldı. Bu sistem, ihraç eşyasının kolay ve hızlı şekilde taşınmasına olanak tanıyacak. Ayrıca, önümüzdeki dönemde BİLGE Gümrük Platformu üzerinden elektronik gümrük işlemlerinin tek bir platform altında toplanarak daha güvenli ve hızlı bir şekilde yapılması sağlanacak.
Ticaret Bakanlığı, dijitalleşme süreçlerinde yapay zeka ve otomatik karakter tanıma teknolojilerini de kullanarak Kağıtsız Gümrük Projesi'ni ithalat işlemlerinde de yaygınlaştırmayı planlıyor. Bu kapsamda, pilot uygulamalara Esenboğa Gümrük İdaresi, Kayseri, Konya gibi illerde başlandı. Bakan Bolat, ayrıca Hava Yolu İşlemlerinin Dijitalleştirilmesi Projesi'ni de hızla yürüttüklerini ve ilgili pilot uygulamayı devreye aldıklarını ifade etti.
Ticaret Bakanlığı'nın bu dijitalleşme hamleleri, Türkiye’nin dış ticaretinde işlemlerin hızlanmasını ve kolaylaşmasını sağlayacak. Bakanlık, bu süreçlerin sadece ticaretle sınırlı kalmayıp, gümrük ve dış ticaretle ilgili tüm süreçlerin daha şeffaf, sade ve verimli bir şekilde yönetilmesini amaçlıyor.