DOLAR 32,3308 0.24%
EURO 35,0676 -0.2%
ALTIN 2.280,900,16
BITCOIN 22909191,84%
Kayseri
11°

AÇIK

13:15

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

X

TEKKE BARAJINDAN GEREDE’YE SU GELİYOR

ARITMA TESİSİ HAYATA GEÇTİ Gerede’ye hizmet vermeye başlayan Modern İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’nin açılışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın telekonferans sistemiyle katıldığı tören ile açıldı.

ABONE OL
Eylül 25, 2022 01:01
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Gerede Belediye Başkanı Mustafa Allar’ın büyük önem verdiği yapımı 44 Milyon TL’ye mal olan 8200 m3/gün kapasiteli Gerede Biyolojik Arıtma Tesisinin hizmete girmesi ile birlikte; Deri Sanayi, Karma OSB ve Gerede’nin evsel atıkları oluşturulan hatla Biyolojik Arıtma Tesisi’ne gönderilmeye başlandı. Daha önce kullanılan Sofular Köyü yolundaki eski arıtmanın oluşturduğu kötü koku da ortadan kalktı.
Gerede Belediye Başkanı Mustafa Allar ise yaptığı açıklamada; ‘’Sofular Köyü yolu üzerinde, Gerede’ye 1 km mesafeli çökertme sistemli arıtma tesisi ihtiyaçlarımıza cevap vermiyordu. Ankara İçme Suyu gibi dünya çapında sayılı bir proje hayata geçerken, dönemin Bakanı Veysel Eroğlu’ndan arıtma tesisi talebinde bulunmuştuk. Gerede ilçemizin evsel atıklarının, Deri ve Karma O.S.B. fabrika atıklarının havzayı kirletmemesi için çok önem arz eden bir projeydi. Biyolojik, son derece modern bir arıtmaya kavuştuk. Su havzalarımız tertemiz olacak. Deri Sanayi, Karma OSB ve evsel atıkların oluşturulan isale hattıyla yeni biyolojik arıtma tesisine gönderilmeye başlandı. Tesisin hayata geçmesinde; Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan beyefendiye, AK Parti Bolu Milletvekillerimiz Sayın Fehmi Küpçü ve Sayın Arzu Aydın’a, Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Bekir Pakdemirli’ye, Tarım ve Orman Bakan Yardımcılarımıza ve emeği geçen herkese ilçem ve şahsım adına teşekkürlerimi ve şükranlarımı sunuyorum” ifadelerine yer verdi.
TEKKE BARAJINDAN KOLEKTÖR HATTI VE SU SÖZÜNÜ ALDI!
Gerede Belediye Başkanı Mustafa Allar, açılışa katılan Tarım ve Orman Bakan yardımcısı Akif Özkaldı ile görüştü ve İlçenin ihtiyaçları noktasında dosya sundu. Yapılan görüşmede Belediye Başkanı Mustafa Allar, Gerede’nin su ihtiyacı noktasında daha önce tahsisi yapılan 300 L/Sn suyun Gerede’ye getirilmesi için Tekke Barajından 19 Km’lik hattın yapımı ile ayrıca Karma OSB’de yaşanmaya başlayan su sıkıntısının giderilmesi için ihtiyaç duyulan 100 L/Sn suyun tahsisi için; Bakan Yardımcısı Akif Özkaldı’dan aldı. Alınan söz kapsamında; Karma OSB’nin ve Deri OSB’nin su sorunu giderilmiş olacak.
Konuyla ilgili açıklama yapan Başkan Allar şöyle dedi: ”İlçemiz her geçen gün büyüyor. Özellikle son 5 yılda sanayi alanında çok büyük gelişmeler kaydettik. Yöneticiler olarak gelen bu büyüme karşısında yaşanması muhtemel sıkıntıların önüne geçmek için gerekli tedbirleri almaktayız. Özellikle Deri OSB’ye taşınan fabrikaların artan üretim kapasitesi, Karma OSB’de boş parsel kalmaması ve 20 parselde yeni yeni fabrikaların açılarak üretime geçmesi Gerede’nin su ihtiyacını artırmaktadır. Ankara’ya giden suyun İlçe merkezimizle ilgisi bulunmamaktadır ve kod farkları nedeniyle suyun işletme maliyetlerinden ötürü çok daha pahalıya mal olması gibi nedenlerle bizim oradan su almamız uygun değil. Buradan Ankara’ya kod uygunluğu nedeniyle daha az işletme maliyetleri ile Ankara’ya su gitmektedir. Başkentimiz buradan aldığı su ile yıllık ciddi oranlarda elektrik maliyetlerini düşürecek. Ülkenin Başkentine bizim suyumuzun gidiyor olması hayıflanılacak değil övünülecek bir durumdur. Devletimizin tüm ilgili kurumlarının yönünün Gerede’ye dönmesine vesile olmuştur. Biz İlçe merkezimize Yünlü ve Keçeli Pınardan içme kalitesi son derece yüksek aynı zamanda işletme maliyetleri açısından mümkün mertebe daha uygun suyumuzu halkımıza sunuyoruz. Havaların kurak gittiği mevsimsel dönemlerde de Yeniçağa’da bulunan kaynaktan Gerede’nin su ihtiyacını karşılıyoruz. Ancak geleceği gören yöneticiler olarak yapımında sona yaklaşan Tekke Barajından da geleceğe dönük su tahsislerini geçmişte aldık. O suyun da İlçemize hem ham su hem de içme suyu olarak kazandırılması noktasında girişimlerimizi yaptık. Tarım ve Orman Bakanlığımızın tüm kurumları bu konuyu biliyor. Dün yapılan açılışta da biz tekrar konuyu gündeme getirerek Bakan Yardımcılarımız Sayın Fatih Metin’e ve Sayın Akif Özkaldı’ya dosyalarımızı verdik ve olumlu yanıt aldık. Başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere tüm emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum” dedi.

En az 10 karakter gerekli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.