DOLAR 32,5666 0.14%
EURO 35,0564 -0.02%
ALTIN 2.438,530,11
BITCOIN 21040190,95%
Kayseri
27°

KAPALI

04:27

İMSAK'A KALAN SÜRE

X

Tarihi Diziler, Kılıçlara Olan İlgiyi Artırdı

KAYSERİ, (BGC) -Kayseri’de bıçak ustaları tarafından üretilen kılıçlar, son dönemde tarihi dizilerin televizyonlarda yayınlanmasıyla yoğun ilgi görüyor.

ABONE OL
Eylül 25, 2022 05:47
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Melikgazi ilçesi Kapalı Çarşıda işletmesi bulunan Ömer Navruz, geçmiş dönemlerde kullanılan kılıçları üretiyor. Kılıçlar hediyelik olarak satın alınıyor. Kılıç yapmanın 15-20 gün sürdüğünü belirten Ömer Navruz, “İlk önce bu diziler başladığında bize geldiler. Bizden kılıç talebinde bulundular. Bizde yaptık ve gönderdik. Şimdi lazer çıktı herkes kesip kesip yapamaya başladı. Geçmiş dönemlerde emek vardı hizmet vardı. Şimdi ne emek var ne de hizmet var. Teknoloji ilerledikçe kalite düştü. İşçilik düştü. Bizim zamanımızdaki kılıçlar el yapımıydı. Şimdikiler lazerle yapıyor. Yazı lazer, kesim lazer. Yani biz eskiden tek tek elimizle kesiyorduk. Makasla kesiyorduk. Makasla işleme yapıyorduk. Sapını manda boynuzlarından yapıyorduk. O bile bitti yani. Şu an yapılan kılıçların bütün hepsi görselliktir. Bir kılıç yapmak istersen 15-20 günü gözden çıkaracaksın. Çünkü öyle hemen yapılmaz. Lazer en fazla 1 saatte bir kılıç yapıyor” diye konuştu.

“Teknoloji İlerledikçe Bize Olan İlgi Daha Dazla Artıyor”

‘Kılıçların üzerindeki yazıyı bile elle yazıyorduk’ diyen Ömer Navruz, “Teknoloji ilerledikçe bize olan ilgi daha fazla artıyor. Çünkü biz el işçiliği bu kılıçları yapıyoruz. İşi bilen bizden alıyor. Üzerinde ki yazıyı bile elle yazıyoruz. Bizim yaptığımız kılıçlar vurunca keser. Bunlar bildiğimiz sac parçası. Fiyatı kılıcın kalitesine göre değişiyor. Güzel bir kılıç yaptırmak istiyorsan 1500 lirayı gözlen çıkaracaksın. Lazerle yapılan kılıçlarda 500 liradan başlıyor” ifadelerini kullandı.

En az 10 karakter gerekli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.