Tabal Krallığı

Kesin bir kuruluş tarihi bilinmeyen Büyük Tuzhisar, İç Anadolu'dan geçen kervan yolu üzerinde yer almıştır.Bu kervan yoluna Bağdat kervan yolu denilmektedir.

Kesin bir kuruluş tarihi bilinmeyen Büyük Tuzhisar, İç Anadolu’dan geçen kervan yolu üzerinde yer almıştır. Bu kervan yoluna Bağdat kervan yolu denilmektedir. Bağlı olduğu Bünyan ilçesine 11 km , Kayseri merkeze 35 Km mesafededir.İsmini o zamanki köyün içerisinde yeralan ve halen temel kalıntıları bulunan Tabal Krallığı'na ait hisardan almıştır. Önceleri Hisar olan ismi başka yerleşim yerlerinin isimleri ile karıştığı için yakınında bulunan Tuzla Gölü'nün tuz ve büyük kelimesi de eklenerek Tuzhisar-ı Kebir yani Büyüktuzhisar olmuştur.

Kasabanın merkezinde kalıntıları bulunan hisar, M.Ö. 1200 ila 800 yılları arasında Tabal Krallığından kalma gözetleme kulesidir. M.Ö. 4000-1200 tarihleri arasında Anadolu da hüküm süren Etiler, M.Ö. 1200 yılında Med'lerin ve Pers'lerin istilasına uğrayarak tarihten silinmiştir.İstiladan sonra dağılan Etiler, Akkışla İlçesi'nin Kululu bölgesinde Tabal Krallığı'nı kurarak burayı da kendilerine başşehir yapmışlardır.

Bu krallık, 20'nin üzerinde prenslik merkezinden meydana gelmiş idi.Arkeolog Profesör Bossert, 4 yıl müddetle yapmış olduğu kazılardan Sultanhanı Köyü'nün Tabal Krallığının prenslik merkezlerinden biri olduğunu ortaya çıkarmıştır. Prenslik merkezinin temel kalıntıları Tuzla Gölü'nün kenarlarındadır. Tabal Krallığı önemli merkezlerini istila ve saldırılardan haberdar etmek için şehrin yakına yüksek gözetleme kuleleri yapmıştır.Kule temelleri Çatalpınar mevkiinde ve su deposunu yakınındadır.

Haber Yeni Gündem - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme