Sokak hayvanlarının ihtiyaçları var
Kayseri Köpek Eğitimi uzmanı Semih İçer, sokakta yaşayan hayvanlar için önemli bir açıklama yaptı. Semih İçer, sokakta yaşayan tüm dostlarımızın yalnızca Kayseri'de değil, tüm Türkiye'de bir yuvaya sahip olmaları gerektiğini, ancak bunun herkes için mümkün olmadığını belirtti. Hayvan sevgisinin aşılanması gerektiğine dikkat çekerken, insanların bu konuda daha bilinçlendirilmesi gerektiğini ifade etti.
Semih İçer, sokak hayvanlarının kış aylarında sağlıklı kalabilmeleri için hayati önlemler alınması gerektiğine vurgu yaptı. Kışlık barınma alanlarının ısıtılabilir ve kolay temizlenebilir şekilde tasarlanması gerektiğini, kulübelerin boyutlarına uygun ve rüzgar yönü hesaplanarak yerleştirilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, alan içerisine sıcak tutacak battaniyeler serilerek, üst kısımları branda veya naylon ile kapatılabileceğini ve yağmur suyu girmesinin engellenebileceğini söyledi.
Bunun yanı sıra, sokakta yaşayan dostlarımızın beslenmelerinin de büyük bir önem taşıdığını belirten Semih İçer, derneklerin ve gönüllülerin artan sayısının besleme faaliyetlerini daha etkili hale getireceğini dile getirdi. Şu anda herkesin evinde bulunan kedi veya köpek mamalarını, ya da kılçıksız ince kemiksiz yemek artıklarını sokak hayvanlarına bırakmasının önemli bir adım olduğunu söyledi.
Semih İçer, sokak hayvanlarının gezdirilmesi konusunda da önerilerde bulundu. Dışarıda uzun süre kalan evcil dostların patilerine yapışan kar ve buzların ılık su ile temizlenmesi gerektiğini belirterek, dışarıda fazla kalan hayvanların sağlık sorunları yaşayabileceğini ifade etti. Su kaplarına C vitamini katılarak köpek öksürüğü gibi hastalıkların önlenebileceğini dile getirdi. Sokakta yaşayan hayvanlar arasında zatürre, bronşit, köpek öksürüğü (barınak hastalığı) gibi hastalıkların yaygın olduğunu belirterek, bu hastalıkların tedavi edilmesi için belediyelerin veteriner hizmetlerinin veya özel kliniklerin devreye girmesi gerektiğini ifade etti.
Semih İçer, hayvanseverlerin sigorta konusunda da bilinçlendirilmesi gerektiğini belirtti. Hayvanlara çarpmayı kapsayan bir sigorta poliçesine sahip olan araç sahiplerinin, çarpma sonrası hayvanların tedavi masraflarını ücretsiz olarak karşılatabileceğini ifade etti. Bu tür sigorta uygulamalarının, hem hayvanların sağlığını koruma hem de trafik kazalarının sonuçlarını azaltma noktasında önemli bir adım olacağını vurguladı.