SASAM,Sığınmacıların sorunlarına çözüm arıyor
Kısa adı SASAM olan Sahipkıran Stratejik Araştırmalar Merkezi özyurdunda garip kalan Türksoylu sıgınmacılar sorunlarını ve çözüm yollarını içeren çalıştay hazırlığına başladı.Türkmen Strateji ve Düşünce Derneğine ziyaret gerçekleştiren SASAM Yönetim Kurul
Kısa adı SASAM olan Sahipkıran Stratejik Araştırmalar Merkezi özyurdunda garip kalan Türksoylu sıgınmacılar sorunlarını ve çözüm yollarını içeren çalıştay hazırlığına başladı. Türkmen Strateji ve Düşünce Derneğine ziyaret gerçekleştiren SASAM Yönetim Kurulu Üyesi Mesut Uyar çalıştayın kısa sürede hazırlanacağını söyledi.
Anadolu Selçuklu Devleti zamanından bu yana Suriye topraklarında yaşayan ve bölgedeki karışıklıktan kaçarak Türkiye'ye sığınan Türksoylu sığınmacılar kendilerine özyurdunda Arap ve Suriyeli sığınmacılar gibi davranılmasından şikayetçi oldukları dile getirildi. Ülke sorunları, yerel sorunlar ve yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın sorunlarına yönelik araştırma ve incelemeler yaparak, bu sorunlara çözüm önerileri üretmek, bu önerileri yayınlamak, amacı güden SASAM, Türkiye'de yaşayan Türksoylu sığınmacıların sorunları ele alarak 2024 yılının ilk yarısında çalıştay düzenleme kararı aldı.
Çalıştay için ilk adım SASAM Ege Bölge Koodinatörlüğü tarafından atıldı. SASAM Yönetim Kurulu Üyesi Mesut Uyar ve Bölge koordinatörü Murat Aktaş ve sasam üyeleri . İzmir merkezli Uluslararası Türkmen Strateji ve Düşünce Derneğini ziyaret ederek dernek başkanı Valid Fayyad ile görüştü.
OSMANLI SANCAĞINI TAŞIYORLAR
Ziyarette Suriye'deki savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Türksoylu sığınmacıların özyurdunda yaşadıkları sorunları konuşuldu. Suriye'deki Tüğrkmen nüfusun yüzde 8 olduğununa değinen Valid Fayyad atalarının Selçuklu ve Osmanlı Devletleri zamanından beri hudutları koruyan kişiler olduğunu belirtti. Türk Ordusunun Suriye'de devam eden operasyonlarına da destek olduklarını dile getiren Fayyad," Atalarımızdan bize miras Osmanlı Padişahı Dördüncü Murat'ın sancağını bugüne kadar şerefle taşıdık. Bölgedeki savaş nedeniyle Türkiye'ye sığınmak zorundan kaldık. Kendi özyurdumuzda yabancı muamelesi görüyoruz. Bizleri Suriyeli araplarla bir tutuyorlar. Bizler kökenimizle yüzyıllardır Türk oğlu Türküz." dedi.
"SASAM OLARAK SURİYELİ TÜRKMENLERİN YANINDAYIZ"
SASAM olarak Suriye'deki Türksoylarına birçok destek verdiklerini belirten SASAM Şube ve Temsilciliklerden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Mesut Uyar, " Suriye'de yaşayan soydaşlarımıza geçmiş dönemlerde yaptığımız yardım ve destekler artarak devam edecektir. İç politika gereği Türksoylu sığınmacılarımız vatandaşlık verilmediğini biliyorum Bunun en önemli nedenlerinden birisi de Suriye'deki Türkmen nüfusunun korunmasıdır. halkımız tarafından Suriyeli ve Arap sığınmacılarla aynı kefeye konan Türkmen soydaşlarımız yasal haklar konusunda eşit olamıyorlar. Türksoylu sığınmacıların sorunlarını 2024 yılında düzenleyeceğimiz çalıştayda dile getirme kararı aldık. SASAM olarak her konuda soydaşlarımızın yanında olmaya devam edeceğiz." şeklinde konuştu.