OSB'lerde boş alanlar yatırımcılara verilecek
Bakan Kacır, Anadolu Organize Sanayi Bölgeleri İstişare Toplantısı'na katıldı ve alınacak kararların hayırlara vesile olmasını diledi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) yönetmeliğinde gerçekleştirdikleri reformlarla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Kacır, bu değişikliklerin sanayi bölgelerinin yönetimini daha şeffaf ve kural bazlı bir hale getirdiğini belirterek, OSB’lerdeki boş sanayi alanlarının çevrimiçi platform üzerinden yatırımcılara tahsis başvuruları için açıldığını duyurdu. Bu yeni sistem sayesinde, yatırımcıların taleplerinin daha hızlı ve etkin bir şekilde karşılanacağı vurgulandı.
Bakan Kacır, söz konusu değişikliklerin ardından başlatılan çevrimiçi başvuru platformunun her ayın ilk pazartesi günü, tüm OSB’lerde bulunan boş sanayi alanlarını yatırımcıların erişimine sunduğunu söyledi. İlk üç ayda 16 OSB'de 2,3 milyon metrekarelik alan için 160 sanayicinin ön tahsis başvurusu yaptığını, 122 OSB’de ise toplam 7,1 milyon metrekarelik alan için 1.507 sanayicinin tahsis başvurusunda bulunduğunu belirtti. Dördüncü ayda ise 96 OSB’de 14 milyon 625 bin metrekarelik alana ait 913 yatırım yeri için tahsis başvurularının açıldığını, ayrıca 15 OSB’de 5 milyon 742 bin metrekarelik alanın ön tahsis başvurularına sunulduğunu aktardı. Bu başvurular, Türkiye'nin sanayi altyapısının güçlendirilmesi ve sanayicilerin yatırım yapmalarına olanak sağlanması açısından büyük önem taşıyor.
Bakan Kacır, bu reformların OSB’ler için yeni bir dönem başlattığını ifade ederek, Anadolu'nun dört bir yanında üretim ve kalkınmanın lokomotifi olan OSB’lerin güçlü bir şekilde geleceğe taşınacağını söyledi. Anadolu Organize Sanayi Bölgeleri İstişare Toplantısı’na katılan Kacır, bu tür toplantıların, OSB yönetimleri ve sanayiciler arasında işbirliğini artırarak Türkiye'nin sanayi altyapısını daha da güçlendireceğini vurguladı. Bu süreçte alınacak kararların, Türkiye’nin kalkınma hedeflerine büyük katkı sağlayacağını belirtti.
Kacır, konuşmasında küresel düzeyde salgınlar, çatışmalar ve krizler nedeniyle değişen dengelere ve yeniden şekillenen ticaret politikalarına da değindi. Bu süreçte, liberal uluslararası ticaret politikalarının terk edildiğini hatırlatan Kacır, Türkiye’nin bu yeni dönemdeki yol haritasını belirlemenin kritik öneme sahip olduğunu ifade etti. Türkiye’nin mevcut koşullarda muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkabilmesinin tek yolunun özgün, yenilikçi ve rekabetçi üretim olduğunu söyleyen Bakan Kacır, ülkenin bu doğrultuda adımlar atmaya devam edeceğini vurguladı.
Son olarak, Bakan Kacır, Türkiye’nin sanayi üretiminde elde edilecek başarıların sadece ekonomik büyümeyi değil, aynı zamanda uluslararası ticaretin güçlendirilmesini de sağlayacağını belirterek, ülkenin sanayi altyapısının güçlendirilmesinin, rekabet gücünün arttırılmasının ve kalkınma süreçlerinin hızlandırılmasının önemi üzerinde durdu. Kacır, yapılan istişarelerin ve alınacak kararların hayırlara vesile olmasını temenni ederek, toplantının başarılı geçmesini diledi.