DOLAR 32,5429 -0.02%
EURO 34,8399 -0.1%
ALTIN 2.428,36-0,06
BITCOIN 21685130,91%
Kayseri
22°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

X

Maskelerle ilgili flaş gelişme!

Maskelerin kalkmasını bekleyenler için maskelerle ilgili dava açan 5gvirus-Platformu Sözcüsü Muammer Karabulut davanın detaylarını kamupersoneli.net ile paylaştı.

ABONE OL
Eylül 24, 2022 16:53
0

BEĞENDİM

ABONE OL

81 ilde maskelerin kullanmasının zorunlu hale getirilmesi ile ilgili kararı kaldırmak için 5gvirus-Platformu Sözcüsü Muammer Karabulut’un açtığı maske davası hakkında detaylar ortaya çıktı.

MASKE DAVASININ DETAYLARI AÇIKLANDI

Kamupersoneli.net editörlerinden Celalettin Yünel’in görüştüğü 5gvirus-Platformu Sözcüsü Muammer Karabulut açtıkları maske davasının detaylarını açıkladı.

MASKE ZORUNLULUĞUNU KALDIRACAK DAVA

Maske davasını İçişleri Bakanlığı’nın en son 04.08.2020  tarihli ek genelgesinde maske takma zorunluluğunu getiren,  81 İl Valiliği'ne “COVİD-19  TEDBİRLERİ” konusu ile açtıklarını belirten 5gvirus-Platformu Sözcüsü Muammer Karabulut, “sebep, yetki, amaç, usul ve şekil  açısından yasalara aykırı olduğundan iptaline, uygulama kamu sağlığına zarar verdiğinden dava sonuna kadar yürütmenin durdurulmasına karar verilmesi talebinden ibarettir.” Dedi.

“Genel Hukuk ilkelerine göre idare; uygulamalar ve yaptırımlarda izlenecek yol;   maddi ve hukuki olayların gerçekliği saptandıktan sonra ve bu maddi ve hukuki olayların yaptırım gerektirecek nitelikte olup olmadıkları araştırıldıktan sonra  karar verir.  İdarenin vereceği karar ve uygulamalar hiçbir zaman insan sağlığına, insan bedenine zarar verecek nitelikte olamaz.” Diyen Karabulut’un mahkemeye sunmuş olduğu davanın detayları şöyle:

Yine dünyadaki hiçbir hukuk devletinde, idareye zorunlu hallerde insan sağlığını tehdit eden uygulamaları yürürlüğe koyabilme özgürlüğü  tanımamıştır.  Devletin insan sağlığı konusunda, “tek elden planlama” yapması kararlar üretmesi de yine yalnızca insan sağlığının korunmasına yöneliktir.

Yine Anayasamıza göre,“olağanüstü hallerde, seferberlik ve savaş halinde ayrıca milli güvenlik, kamu düzeni, genel sağlık nedenleri ile yürütmenin durdurulması kararı verilmesini sınırlayabilir.” Ama bu sınırlama da insan sağlığına zarar verme eylemine dönüşmesi söz konusu olamaz.

Dolayısıyla devlet  idarenin idari işlem yaparken kamu gücü kullanması sebebiyle takdir yetkisini kullanırken, çok açık insan sağlığına zarar verecek uygulamalara karar veremez. Eğer böylesi bir eylem varsa bu takdir yetkisinin kullanımı ve yargısal denetim devreye girer.

Bu bağlamada ülkemizde DSÖ’nün tartışmalı Pandemi ilanını duyurduğu 12 Mart 2020  tarihinde itibaren maske uygulamaları konusunda adeta bir kaos yaşanmaktır. Sağlık bakanlığı Bilim Kurulu ve Valiliklerde il idare kurulları veya pandemi kurullarının maske ile ilgili verdiği tüm kararları yeniden gözden geçirmeli ve maske kullanımı ile ilgili asıl kullanıcıları olan cerrahlardan da bilgi alınmalıdır. Genel çerçevede bilindiği üzere Ceza Hukuku Bakımından da  Tıbbi Faaliyetlerin Hukuka Uygunluğu önceliklidir. 

Çünkü biliyoruz ki maskenin ilk çıkış noktası ve yayılışı solunum yolları enfeksiyonlarının çokça görüldüğü Çin’in Huwan kentinde başladığı bilinse de

Maske’nin kahramanı Jeremy Howarddır. Kendisi kariyerine McKinsey&Company ve AT Kearney de başlamış, Avustralyalı bir veri bilimcisi ve girişimci, aynı zamanda Dünya Ekonomik Forumu'nun Global AI Council üyesidir.

Mart ortasında bir grup araştırmacı ve bilim insanı [1] ile birlikte, Masks4All / Herkes İçin Maske isimli bir hareket başlattı. Birlikte https://masks4all.co/ uzantılı web sitesini kurdular.  O gün için gayretleri ile sadece  10 ülkede takılan maske, bugün 100’dan fazla ülkeye yayılmış bulunmaktadır.

Tüm medya gücünü de arkasına alarak maske takmanın zorunluluğu konusunda, kendi kontrolünde oluşan bilimsel kanıtlar ile insanların ve hükümetler nezdinde hareket başlattı. Masks4All hazırladığı videolar ile sözde COVID-19'u yavaşlatmak için, ilk önce insanlara ev yapımı maskelerin nasıl yapılacağını gösterdi.

En az 10 karakter gerekli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.