DOLAR 32,3237 0.21%
EURO 35,1211 -0.03%
ALTIN 2.298,460,94
BITCOIN 2295477-0,43%
Kayseri
20°

AZ BULUTLU

16:44

İKİNDİ'YE KALAN SÜRE

X

KURBAN BAYRAMI’NDA NASIL BESLENMELİYİZ?

Bayramlar, tüm aile bireylerini bir araya getiren, sevgi ve mutluluğun göstergesi olan geniş sofraların kurulduğu özel günlerdir. Peki bu günlerden biri olan Kurban Bayramı’nda beslenme şeklimiz nasıl olmalıdır?

ABONE OL
Eylül 25, 2022 01:40
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Özel Büyükşehir Hastanesi Diyetisyeni Beyza Ulukan, “Kurban bayramı et tüketiminin yoğun olduğu günlerdir. Ancak bu dönemde özellikle kronik hastalıklara sahip ve yüksek risk grubunda bulunan bireyler (çocuklar ve yaşlılar) dikkatli olmalıdır. Bayram boyunca kırmızı et tüketiminin miktarı ve sıklığı artmaktadır. Bu nedenle kalp-damar hastaları, diyabet hastaları, hipertansiyon hastaları ve böbrek hastaları risk altındadır. Bu sebeplerden dolayı sağlıklı beslenmenin temel prensiplerine, yiyecek seçimine, porsiyon kontrolüne ve besin gruplarının dengeli dağılımına özen gösterilmelidir.’’ dedi.
Eti Pişirirken Kızartma Yerine Haşlama Veya Izgara Tercih Edilmeli
Bayramda tüketilen et miktarı kadar etin 24 saat bekleme süresi ve etin pişirme yönteminin de önemli olduğunu belirten Ulukan, şöyle devam ett: “Et, doğasında yağ barındıran bir gıda olması sebebiyle yağlı kısımları yüksek miktarda doymuş yağ ve kolesterol içerdiğinden sağlıklı kişilerde bile kalp-damar hastalıklarına zemin hazırlamaktadır. Etin yaklaşık yüzde 20’si yağdan oluştuğundan pişirirken ayrıca yağ eklemek kan yağlarının yükselmesine neden olabilmektedir. Bu nedenle eti pişirirken kızartma yöntemini kullanmak yerine haşlama-ızgara gibi yağ eklemeyeceğimiz yöntemlerin tercih edilmesinde fayda var. Izgarada eti pişirirken de etin mangal ateşine 15 santimden daha yakın mesafede olmamasına ve uzun süre mangalda kalmamasına dikkat edilmelidir.”
Bayramda Sebze ve Meyve Tüketimine Özen Gösterelim; Tatlı ve Hamur İşi Tüketiminden Kaçınalım
Yapılan çalışmalarda; et ağırlıklı ve posadan fakir beslenmenin kolon kanseri riskini artırdığını vurgulayan Diyetisyen Ulukan, “Bayramda et tüketimi arttığı için sebze ve meyve tüketimi azalıyor. Bu nedenle bayramda etleri sebze ile pişirmeye, etin yanında taze yeşilliklerden oluşan bol salata tüketmeye dikkat edilmeli. Sebzeler ete göre daha posalı ve tok tutucu özelliğe sahip olduğundan, bol sebze tüketerek doygunluk sebzelerden sağlanmalı ve et tüketimi bu şekilde azaltılmalıdır. Ayrıca tatlı söz konusu olduğunda baklava başta olmak üzere şerbetli ve hamurlu tatlılar yerine sütlaç, meyveli muhallebi gibi sütlü tatlılar tercih edilmeli. Şeker ve çikolata yerine ise kuru meyveler tüketilmeli.” diyerek sözlerini noktaladı.

En az 10 karakter gerekli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.