KİMLER KURBAN KESEBİLİR?İŞTE DETAYLARI!
Kayseri İl Müftülüğü Din Hizmetleri Uzmanı Abdullah Baktır ,yaptığı açıklamada,''Kurban mali ibadetlerden birisidir bu insanlara şükran borcudur kurban ibadetinin tarihi oldukça eskidir, Hz.İbrahim'e dayanır bir oğlu olursa onu Allah yoluna kurban edeceği
Kayseri İl Müftülüğü Din Hizmetleri Uzmanı Abdullah Baktır ,yaptığı açıklamada,''Kurban mali ibadetlerden birisidir bu insanlara şükran borcudur kurban ibadetinin tarihi oldukça eskidir, Hz. İbrahim'e dayanır bir oğlu olursa onu Allah yoluna kurban edeceğine adamıştır aradan uzun bir zaman geçtikten sonra oğulları olmuş ama adağını unutmuştur rüyada kendisi oğlunu kurban ettiğini görünce adağını hatırlar ve bu konuyu oğlu ismail'e söylemiştir ve oda teslimiyet göstermiştir. Bunun üzerine adağını yerine getirmeye teşebbüs etmiştir ancak Allahü teala onun bu bağlılığına karşılık Hz. İsmailin yerine bir koç’un kurban edileceğini cebrail (a.s.) vasıtasıyla ona bildirmiştir.
Kurbanın hükmü vaciptir, delilide rabbin için namaz kıl ve kurban kes ayeti kerimesidir. Peygamberimizinde (" Kimin hali vakti yerinde olurda kurban kesmezse namazgahımıza yaklaşmasın") hadisi ağır bir uyarıdır, böyle bir uyarının vacip olan ibadetin terki için söylenmiştir.'' dedi.
Baktır,''Kurban kesmekle hükümlü olanlar müslüman olan, akıllı olan, ergenlik çağına gelmiş hür olan, misafir olmayan, mal ve paraya sahip olanlar için kurban kesmek vaciptir nisap miktarı dinen zenginlik ölçüsü demektir. Kurban nisabı temel ihtiyaçlarından oturacak evi, kendine yetecek kadar eşyası, binek için vasıtası, elbisesi ve geçimi üzerine olan bir yıllık nafakaları varsa kurban bu kişilere vaciptir.
Kurban edilecek hayvanlar; Koyun, keçi, sığır, manda ve devedir, bu hayvanların erkekleri kurban edileceği gibi dişileride kurban edilebilir. Kurban edilecek hayvanların belli yaşlarını doldurmaları gerekir. Kurban edilecek hayvanın bariz bir kusuru varsa kurban olmasına engeldir, kurbanın vaktinde kesilmiş olması gerekir.
Kurbanı kesebiliyorsa kendisi kesemiyorsa ehli olan birine vekalet verip kesilir, kendiside ordaysa hazır bulunur, kurban incitilmeden kesilir. Kurban eti 3'e taksim edilir birisi evde bırakılır diğeri eş, dost, akraba ve komşularla yenir, diğeride fakirlere ihtiyaç sahiplerine dağıtılır kurbanın hiç bir şeyi kesinlikle satılmaz, deri ise kullanılıyorsa evde kullanılır kullanılamazsa hayır kurumuna bağışlanır'' diye konuştu.
Kayseri İl Müftülüğü Din Hizmetleri Uzmanı Abdullah Baktır.