DOLAR 32,5187 0.13%
EURO 34,8275 0.09%
ALTIN 2.496,170,49
BITCOIN 20839411,02%
Kayseri
22°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

X

Kazancılar Çarşısı’nda Çalışmalar Başladı

KAYSERİ,(BGC)-Kayseri'nin en işlek noktalarından tarihi Kazancılar Çarşısı'nda beklenen restorasyon çalışmalarına start verildi. Çarşıda kuyumculuk yapan Kemal İncetoprak, yenileme ve restorasyon çalışmaları hakkında bilgi verdi. İncetoprak, yüklenici firmaların çalışmaları 3 ay içinde tamamlamalarını beklediklerini ifade etti.

ABONE OL
Eylül 25, 2022 05:08
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Melikgazi Belediyesi tarafından başlatılan Kazancılar Çarşısı yenileme ve restorasyon çalışmaları ile birlikte tarihi çarşının eksiklerinin giderilmesi ve yeni bir görünüme kavuşması hedefleniyor. Kuyumcu Kemal İncetoprak, Kazancılar Çarşısı’nda izlenilecek süreci anlattı.

Kemal İncetoprak, konuşmasına süreç hakkında kısa bir bilgi vererek başladı: “Kazancılar Çarşısı’nda uzun yıllardır arzu ettiğimiz değişim projesi vardı. Kayseri Sarraflar ve Kuyumcular Derneği olarak bu süreci takip ediyorduk. Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç’ın Melikgazi Belediye Başkanı olduğu dönemden beri bir talebimiz vardı. Şimdiki Başkan Mustafa Palancıoğlu’na da değişim yönünde talebimizi aktarmıştık. Sağolsunlar bizleri kırmadılar ve ‘halka hizmet, Hakk’a hizmet’ başlığıyla yola çıktılar. Kazancılar Çarşısı’nın yenilenmesi ve restoresi ile ilgili restorasyon projesi düzenlendi. Yüklenici firmalar dün gece itibarıyla çalışmalara başladı. Biz Kazancılar Çarşısı’nı Kayseri’nin misafir odası olarak adlandırıyoruz. Çünkü Cumhuriyet Meydanı, Kayseri Kalesi’ne yakın olması sebebiyle ziyaretçilerin akın akın gelerek gördüğü bir yerdir. Aynı zamanda gerek sarraf ve esnafların içinde, gerekse Bankalar Caddesi’nin yanında olması sebebiyle ticari hareketliliğin yaşandığı bir yerdir.”

İncetoprak, Kazancılar Çarşısı’nın tarihi gelişimini şöyle özetledi: “Kazancılar Çarşısı, daha önce Bakırcılar Çarşısı olarak bilinen, Ermeni ve Türk ustalar tarafından bakır dövme sanatlarının yapıldığı bir yer olarak biliniyordu. Bir rivayete göre İstanbul doğumlu ünlü yönetmen Elia Kazan’ın da dedelerinin burada kazan ustası olduğu söyleniyor. 1950’lerde rahmetli belediye başkanımız Osman Kavuncu, vatandaş ve sanayinin bir arada olması için Eski Sanayi’yi inşa ettirince kazan ustaları o bölgeye doğru hareket ediyor ve mücevherat işi yapanlar Kazancılar Çarşısı’nda yoğunluk oluşturuyor. 1950’lerde Kazancılar Çarşısı bugünkü şeklini alıyor. 1995 yılında restorasyon çalışmasıyla tepeden gelen güneş vitrini absorbe ettiği için vitrini ön plana çıkarmak adına Kazancılar Çarşısı’nın üstü kapatılıyor. Kazancılar Çarşısı yıpranma payıyla birlikte bu hâlini alıyor.”

YILBAŞINDA BİTİRİLMESİ PLANLANIYOR

Tarihi Kazancılar Çarşısı’nda yapılacak çalışmaların nasıl ilerleyeceğini anlatan İncetoprak, “Bu iş Başkanı Adnan İncetoprak’ın da hayaliydi ve onun dönemine kısmet olması da ayrı bir tevafuk oldu. Şu an restorasyon çalışmalarını yüklenici firmalar 3 ay içinde bitireceğini tahakkuk etti. Çarşımızın üst kapak kısımlarından kemer kısımlarına kadar deformasyon oluyor ve ister istemez yağıştan akıntılar oluyordu. Bu da çarşının müşteri potansiyelini etkiliyordu. Yapılacak projede ilk olarak tek tip tabela. Çarşının başından sonuna kadar akıcı bir görüntü olmasını arzu ediyoruz. Yağışların akmasını önlemek için üst kısımdaki kemerlere giydirme restorasyonu planlanıyor. Ana kiriş kolonların kaplanması da planlanıyor. Çarşının tarihi dokusu bozulmadan makyaj yapılacak. Üst kemer kapakları değiştirildikten sonra kenar olukları temizlenecek. Üst kısımda görmediğimiz sac plakalar değiştirilecek, bu çalışmaya dün başlandı. Kolonların yenilenmesiyle zemin çalışmalarına geçilecek. Projenin yılbaşına hazır olması hedefleniyor” diyerek, planlanan süreç hakkında bilgi verdi.

    En az 10 karakter gerekli

    Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.