DOLAR 32,3243 0.22%
EURO 35,0952 -0.11%
ALTIN 2.300,921,04
BITCOIN %
Kayseri
18°

PARÇALI AZ BULUTLU

19:29

AKŞAM'A KALAN SÜRE

X

KAYSERİ ŞEKER E ZİYARETLER

GELECEK DÖNEMDEKİ FİYAT DEĞİŞİKLİKLERİ Ay, Eylül’de başlayacak eğitim-öğretim yılında meydana gelecek fiyat değişikleri ile ilgili “Yasal olarak KESOB ile ortak çalışma yaparak fiyat belirleme yetkimizin olmasına rağmen bugüne kadar UKOME’nin onayını ön plana çıkardık. Amortisman konusunda gider kalemlerimiz çok yüksek. Bundan 2-3 yıl önce 110-120 bin TL’ye aldığımız bir servis aracının maliyeti 500-600 bin TL’lere ulaştı, yani maliyetimiz dörde, beşe katladı.

ABONE OL
Eylül 25, 2022 00:05
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Servisçiler Okulların Açılmasını Dört Gözle Bekliyor

KAYSERİ,(BGC)-Uzun süredir kontak çalıştırmayan servis sürücüleri Temmuz ayı başında sona erecek bu eğitim-öğretim dönemini de kayıp hanesine yazdı. Yaşanan bu sürecin ardından servisçiler, salgınla mücadelenin hız kazanmasının ardından gelecek eğitim-öğretim yılından ümitvâr olduklarını dile getirdi.

Kayseri Minibüsçüler ve Servis İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Yavuz Ay, servisçilerin yaklaşık 1.5 yıldır pandemiyle nasıl başa çıkmaya çalıştığını ve gider kalemlerinin ne olduğunu anlattı: “Esnaf ve sanatkarımız tarihinde hiç olmadığı kadar zor bir sınav içerisine girdi. Belki de en zor sınavı biz servisçi esnafı verdik. Yaklaşık iki dönemdir servis esnafımız tabiri caiz ise marşlarına basmadan, araçlarımız evin önünde yatarak; en kötüsü de araçlarımızın vergileri, bandrolleri, sigortaları, kaskoları, belediyenin ve TÜV’ün muayeneleri gibi gider kalemlerimiz devam ederek ve Bağ-Kur yükümlülükleri devam ettiğinden dolayı hiçbir gelir elde etmiyor ve bir sezon için 15-20 bin TL’ye yaklaşan bir giderle karşılaşıyor”

“Servis esnafımız tüm beklentilerini Eylül’de okulların açılmasına bağladı” diyen Ay, hükümetin gerekli mücadeleyi gösterdiğine inandığını vurgulayarak “Devletimizin elinden gelen çabayı sarf ettiğine inananlardanım. Daha iyisi olabilir mi, tabii ki olabilir. Beklentilerimizi sürekli bir şekilde dile getirdik. Sıkıntılarımız, araçlarımızı kullanamamamız yüzünden diğer meslek gruplarına kıyasla biraz daha fazla oldu” diye konuştu.

“ARAÇLARIMIZIN ÖMRÜNDEN İKİ YIL KAYBETTİK”

Ay, servis araçlarının kullanım ömründen 2 yıl kaybettiklerinin altını çizerek “Servis araçlarımızın Ulaştırma Bakanlığına tabi olan kanuna göre 12 yıllık kullanım ömrü vardır. Bundan dolayı esnaf ve sanatkarımız hem iki dönem, hem de araç ömründen iki yılı kaybetmiştir” dedi.

Yetkili hükümet yetkilileriyle temas hâlinde olduklarını dile getiren Ay: “Bu konulardaki sıkıntılarımızı iki hafta önce Ulaştırma ve Altyapı Bakanımızı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımızı, İçişleri Bakan Yardımcımızı, Mevzuat Daire Başkanımızı ve bazı milletvekillerimizi ziyaret ederek dile getirdik. Özellikle servis aracı yaşlarının 12 yıldan 15 yıla çıkarılarak yaş konusunda esnafımızın bir kayba uğramaması talebimizi ilettik. Onlar da bizim talebimizi olumlu karşılayarak ilgili bakan yardımcılarımıza ve daire başkanlarına talimat verdiler. Şu an bakanlık düzeyinde ciddi bir çalışma yürütülmektedir” diye konuştu.

Esnaf ve sanatkarların üye olduğu üst kuruluşlara değinen Ay: “Üst kuruluşlarımızın sessiz kalmaması çok önemliydi. Kayseri Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği bu süreçte çok kötü bir sınav vererek Kayseri’de temsil etmekle mükellef oldukları 40 bin esnaf ve 41 oda adına tek bir olumlu kelam etmemiş, onların sesi olamamıştır. Ümit ederdik ki KESOB da zaman zaman taleplerde bulunsaydı, yerel yöneticilerimiz ve hükümetimiz esnafla biraz daha dertlenebilirdi diye düşünmeden edemiyoruz. Belediyelerimize, siyasi parti il başkanlarına ulaşmak çok kolay; fakat Kayseri’de konuşamayan, derdini anlatamayan, kendini ifade edemeyen ve esnafın derdiyle dertlenemeyecek kadar aciz bir Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği yönetimiyle karşı karşıyayız” ifadelerini kullandı.

En az 10 karakter gerekli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.