DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BITCOIN 2046317-2,21%
Kayseri
21°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

X

Kayseri’nin kadim kavakları koruma altına alınacak

KAYSERİ,(BGC)-Kayseri'de Koramaz Vadisi içerisinde bulunan, yaklaşık 3 asırlık iki kavak ağacının 'anıt ağaç' olarak sınıflandırılması çalışmaları başlatıldı. Bu gelişmeyi basın mensuplarıyla paylaşan ÇEKÜL Vakfı Kayseri Bölge Koordinatörü Prof. Dr. Osman Özsoy, yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi.

ABONE OL
Eylül 25, 2022 08:50
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kapadokya, Kültepe, Koramaz Tarih Kültür Eğitim ve Araştırma Derneği’nin basın toplantısına katılan Özsoy, Melikgazi ilçesine bağlı Büyükbürüngüz Mahallesi’ndeki Andon mevkiinde bulunan iki kavak ağacının koruma altına alınması ve ‘anıt ağaç’ statüsüne alınması için çalışma yaptıklarını söyledi. Dernek Başkanı Halit Erkiletlioğlu, ağaçlar hakkında “Bu ağaçlar muhtemelen en az 250-300 yıllık ağaçlardır” dedi.

Özsoy, ağaçlarla ilgili, “Yanında oldukça eski bir yerleşim yeri var, bir su kaynağı var. Burası halk tarafından biliniyor ve ziyaret ediliyor. Ritüelleri ve geçmişe dönük bir sürü hikayesi var. Son yıllarda muhtar ve köy halkının katkısıyla bu ağaçların ‘anıt ağaç’ olarak değerlendirilmesi için başvuru yaptık. Ancak ‘adi bir kavak ağacı’ olduğu gerekçesiyle koruma altına alınmasına gerek olmadığını söylediler” ifadelerini kullandı.

Türk mitolojisinde 11 tür ağacın kutsal olarak atfedildiğini belirten Özsoy, ağaçların statüsü hakkında yaptıkları çalışmalarla ilgili, “Geçen sene Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, anıt ağaçlarla ilgili büyük bir kitap yayımladı. Kitabı temin ederek ‘Kayseri’den hangi ağaçlar var’ diye baktık. Bu kitapta Denizli’de bir kavak ağacının ‘anıt ağaç’ olarak sınıflandırıldığını gördük. Ve Bakanlığın bu kitabını referans göstererek 21 Aralık 2021’de Kayseri Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne bu ağaçların korunması için başvuruda bulunduk” şeklinde konuştu.

En az 10 karakter gerekli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.