DOLAR 32,3515 0.3%
EURO 35,1427 -0.05%
ALTIN 2.307,941,35
BITCOIN %
Kayseri
18°

PARÇALI BULUTLU

05:24

İMSAK'A KALAN SÜRE

X

KAYSERİ KIPIZ KANYONU

Kayseri'deki Kıpız Kanyonu tanıtım bekliyor Kayseri’nin Develi İlçesi’ne bağlı Avlağa Mezrası sınırlarında bulunan ve ilçeye 49 km uzaklıktaki Kıpız Kanyonu muhteşem güzelliği ile doğa tutkunlarını çağırıyor.Tanıtılmayı bekleyen bölge Tabiat Parkı ilaneli edilmeyi bekliyor.

ABONE OL
Eylül 24, 2022 20:42
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Develi Avlağa Mezrası’nde doğan İstanbul Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr.Recep Bozdoğan bölgedeki kanyon ve vadi ile ilgili sunum hazırladı.Vadi ve kanyonu Kayseri’lilere ilk kez anlatan Bozdoğan şu bilgileri aktardı.
‘’Tahtalı Dağları üzerinde bulunan kanyon ve vadinin uzunluğu yaklaşık 16 km’dir.En geniş yeri 2600 m olup yüzölçümü 2223 hektar büyüklüğündedir.Kıpız Kanyonu’nun yüzde 48’i yani 1073 hektarı ormandır.En yüksek yeri 2409 m,en alçak yeri 1410 m ‘dir.
Batıda Avlağa Mezrası ,Çataloluk,Doğu da Sarıkaya ve Küçük Künye köyleri arasındaki Kanyon doğa tutkunlarını çağırıyor.2 ana vadiden oluşan kanyondan sular 7 km uzunluğundaki İkizindere ve 9 km uzunluğundaki Erikli Deresi’nden akıyor.
Kızıltepe,kaya tırmanışı içi ideal bir bölge.Kaya 100 m yüksekliğinde yamaç paraşütüne elverişli olabilir.Kuş Kayası da bölgede bulunuyor.Mağaralar da tepe altında bulunuyor ve incelemeye muhtaç.
İkizindere vadiye açılıyor.Bahar aylarında rafting yapılabilir.Karagöl de kanyon içerisinde bulunuyor.Kıpız Kanyonu Milli Park da olabilir.Kanyonda ayı,kurt,tilki,sansar,gelincik,porsuk,tavşan,yaban domuzu,doğan,atmaca,baykuş,keklik ve güvercin gibi hayvanlar yaşamaktadır.Berçin,Çataloluk ve Pungu Yaylaları kanyonda yer alır.Homurlu ve Şarlak Şelaleleri de bölgede bulunuyor.
Kıpız Kanyonu’nun Tabiat Parkı ilan edilmesi bekleniyor.Bitki ve ağaç varlığında sedir,karaçam,ardıç,köknar,meşe,kızılcık,gurmut,kuş üzümü,şimşir,dardağan salep,kekik,keven,geyik elması,böğürtlen,sumak,kaya çayı ve eğrelti otu vadide yer almaktadır.Kayseri’nin 2. Milli parkı olsa daha iyi olur ama tabiat parkı da olabilir.Orman Bakanlığı ve Kayseri kamuoyundan , yetkili mercilerden ilgi ve alaka beklemektedir.

En az 10 karakter gerekli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.