Kayseri Büyükşehir'den 432 milyon TL'lik sosyal hizmet
Kayseri Büyükşehir Belediyesi, sosyal belediyecilik anlayışıyla son 6 yılda 432 milyon TL'yi aşkın hizmeti ihtiyaç sahipleriyle buluşturdu.
Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nden 6 Yılda 432 Milyon TL’lik Gönül Hizmeti
Kayseri Büyükşehir Belediyesi, son altı yılda sosyal ve gönül belediyeciliği alanında örnek alınacak projelere imza attı. Başkan Dr. Memduh Büyükkılıç yönetiminde yürütülen hizmetlerle binlerce ailenin hayatına dokunulurken, yapılan yardımlar ve sunulan sosyal destekler, toplamda 432 milyon 41 bin 919 TL’yi aştı.
Sosyal Yardımlarda Rekor Rakamlar
2019 yılından bu yana, şehrin dört bir yanında yürütülen sosyal hizmetler sayesinde dar gelirli vatandaşların yaşam kalitesi artırıldı. Aile desteklerinden kırtasiye yardımlarına, ulaşım desteğinden sıcak yemek hizmetine kadar pek çok alanda yürütülen çalışmalarla yüzbinlerce vatandaşa destek sağlandı.
İhtiyaç sahibi ailelere ulaştırılan en temel desteklerden biri olan ekmek yardımı kapsamında, 23 farklı noktadaki büfe aracılığıyla tam 9 milyon 766 bin 220 adet ekmek ücretsiz olarak dağıtıldı. 43 milyon TL’yi aşan bu hizmetle günlük ortalama bin aileye ulaşılmış oldu.
Gıda, Isınma ve Kira Desteği
Belediyenin yürüttüğü gıda ve sosyal destek yardımları kapsamında son 6 yılda 30 bin gıda kolisi, 73 bin sosyal destek kartı ve düzenli alışveriş kartlarıyla 36,5 milyon TL’lik yardım gerçekleştirildi. Kış aylarında vatandaşların ısınma ihtiyacını karşılamak amacıyla 420 ton kömür, soba ve boru desteği sağlanırken, bu kalemde yapılan harcama 3 milyon TL’yi buldu.
Barınma ve sağlık ihtiyaçlarına yönelik de titizlikle çalışmalar yapıldı. İhtiyaç sahibi 132 aileye toplamda 772 bin TL kira, işitme cihazı ve sağlık malzemesi desteği sağlandı.
Hayırseverlerle Ortak Adım: Kardeş Aile Platformu
Kayseri Kardeşlik Platformu çerçevesinde hayırseverlerle iş birliği içinde yürütülen nakdi yardımlar sayesinde, 124 aileye toplamda 1 milyon 318 bin TL ulaştırıldı. Bunun yanı sıra; beyaz eşyadan mutfak setlerine, kıyafet yardımlarından kırtasiye desteklerine kadar geniş bir yelpazede ihtiyaç sahiplerinin evleri donatıldı.
Yaşlılara ve Engellilere Şefkat Eli
Sosyal belediyecilik anlayışını sadece maddi yardımlarla sınırlamayan Büyükşehir Belediyesi, yaşlı ve engellilere yönelik projeleriyle de fark yarattı. Hacı Rukiye Gazioğlu Huzurevi’nde 102 yaşlıya sağlanan barınma, sağlık ve bakım hizmetleri 68 milyon TL’yi aşan bir maliyetle yürütüldü.
Engelli bireylerin yaşamını kolaylaştırmak adına da önemli adımlar atıldı. Akülü ve manuel tekerlekli sandalye, hasta yatağı, bez, uyku apnesi cihazı gibi desteklerle yüzlerce vatandaşa ulaşıldı.
Özel Gereksinimli Çocuklara Engelsiz Destek
Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen Engelsiz Çocuk Evi, zihinsel engelli çocuklara ve ailelerine özel bir destek modeli sundu. 2019'dan bu yana toplam 239 çocuğa hizmet veren merkezde, bireysel gelişimi destekleyen çalışmalar yürütüldü. Bu merkezde sunulan hizmetlerin toplam maliyeti 6 yılda 30 milyon TL’yi buldu.
Eğitim Dostu Hizmetler
Öğrencilerin eğitime erişimini kolaylaştırmak için kırtasiye, ulaşım ve barınma yardımları da ön plandaydı. İlkokuldan üniversiteye kadar her seviyede öğrenciyi kapsayan projelerle:
39 bin 507 öğrenciye 35 milyon TL’lik kırtasiye yardımı,
11 bin öğrenciye 8,4 milyon TL’lik ulaşım kartı desteği,
5 bin 393 üniversite öğrencisinin ailesine 25 milyon TL’lik nakdi destek sağlandı.
Ayrıca, üniversite öğrencilerine her gün 10 bin sıcak çorba ve rol ekmek ikramı yapılarak, bu kapsamda da toplamda 36 milyon TL’yi aşan bir hizmet sunuldu.
Sıcak Yemek ve Barınma Hizmeti
Yemek yapma imkânı olmayan yaşlı bireylere yönelik başlatılan "Evde Sıcak Yemek Hizmeti" ile 6 yılda 35 bin öğün sıcak yemek kapılarına kadar ulaştırıldı. Bu uygulama için yapılan toplam harcama ise 5 milyon TL oldu.
Deprem ve Afet Yardımlarıyla Dayanışma Ruhu
Deprem bölgelerine yönelik yapılan yardım çalışmalarıyla da Kayseri örnek bir duruş sergiledi. Barınma, kıyafet, yiyecek, ulaşım ve nakdi yardım gibi pek çok başlık altında yapılan desteklerin toplamı 65 milyon TL’ye ulaştı. Aynı zamanda şehre gelen depremzede ailelere de yardım elini uzatan belediye, barınmadan gıdaya kadar tüm temel ihtiyaçları karşıladı.
İkinci Bahar: Uluçınarlar Yaşam Merkezi
2019 yılında hizmete açılan Mustafa Kumlu Uluçınarlar Yaşlı Yaşam ve Dayanışma Merkezi, 65 yaş üstü vatandaşlara sosyalleşme imkânı sunarak ‘aktif yaşlılık’ modelini destekledi. Yaklaşık 6 yılda; 26 bin 850 kişiye hizmet, 11 bin 950 kişiye kişisel bakım, 24 bin 780 kişiye yaşam alanı temizliği ve 3 bin 870 kişiye berber/kuaför hizmeti sunuldu. Bu projenin toplam maliyeti ise 60 milyon TL’yi buldu.