• Haberler
  • Politika
  • İstanbul'da Rusya ve ABD heyetleri teknik görüşme yapacak

İstanbul'da Rusya ve ABD heyetleri teknik görüşme yapacak

Dışişleri Bakanlığı'na yakın kaynaklar, yarın İstanbul'da Rus ve Amerikan heyetleri arasında teknik düzeyde bir toplantı gerçekleştirileceğini açıkladı. Bu toplantı, iki ülke arasında uzun süredir süren sessizliğin ardından atılan önemli adımlardan biri olarak değerlendiriliyor.

Rusya ve ABD, Görüşmeler İçin Türkiye’yi Tercih Etti

Geçtiğimiz günlerde Ankara’daki Rus Evi’nde yapılan sunumda, Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanlığı Kiev Rejimi Suçları Özel Temsilcisi Rodion Miroşnik, ABD ve Rusya liderleri arasında telefon görüşmeleri gerçekleştiğini ve yüz yüze görüşmelere dair mutabakata varıldığını açıklamıştı.

Miroşnik, görüşmelerin Türkiye’de gerçekleşmesine ilişkin olarak da olumlu bir yaklaşım sergileyerek, “AB ülkeleri, Ukrayna’ya sağladıkları desteğin yalnızca savaşın uzamasına neden olduğunu biliyor. Bu nedenle, ABD ve Rusya arasındaki müzakerelerde AB ülkeleri yer almıyor. Belki de bu yüzden Washington ve Moskova, Türkiye’yi tercih ediyor” ifadelerini kullanmıştı.

Zelenskiy’den Kırım Açıklaması

Öte yandan, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Kırım’ın Rusya tarafından ilhakının 11. yılı dolayısıyla yaptığı açıklamada, “Kırım’ın kurtuluşu konusunu tekrar küresel gündeme getirdik. Kırım Platformu’nu kurarak, Rusya’nın işgalini normalleştirmesine izin vermiyoruz. Kırımlı tutsakları esaretten kurtarmak ve Ukrayna için kalıcı barış sağlamak adına mücadelemizi sürdürüyoruz” dedi.

Rusya’dan Kırım Konusunda Net Mesaj

Ankara’daki Rus Evi’nde düzenlenen sunumda, Birlik Haber Ajansı muhabiri Nisa Nur Bacak’ın “Bu krizde Kırım ile ilgili ne düşünüyorsunuz? Çözüm önerileriniz neler?” sorusuna, Rus yetkili Rodion Miroşnik şu yanıtı verdi:

“Kırım, Rusya Federasyonu’na ait bir toprak bütünlüğüdür. Bahsettiğiniz çözüm yolları, Rusya’nın herhangi bir yerinde nasıl uygulanıyorsa Kırım’da da aynı şekilde uygulanacaktır. Çünkü Kırım, Rusya’ya aittir.”

Türkiye’nin Arabuluculuk Rolü Giderek Kritik Hale Geliyor

Rusya ve ABD arasında üç yılın ardından başlayan sıcak temaslar, Ukrayna ile Rusya arasında müzakere zemininin oluşup oluşmayacağına dair soru işaretlerini gündeme getiriyor. Bu süreçte Türkiye’nin arabulucu konumundaki rolü ise giderek daha kritik bir hal alıyor. Ankara’nın iki büyük güç arasında diplomatik dengeyi sağlama çabaları, bölgede barış ve istikrar için önemli bir unsur olarak öne çıkıyor.

Haber Yeni Gündem - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme