DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BITCOIN 2065106-2,12%
Kayseri
19°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

X

İmar affı düzenlemesi ile sorumluluk vatandaşa yüklendi

2018 yılında kamu barışı adı altında imar affı getirildi. İmar barışı düzenlemesinin 16’ıncı maddesinde yazılı hükümler gereği; kaçak yapılara belirli bedel karşılığında ruhsat verilirken, depreme dayanıklı olup olmadığının sorumluluğu vatandaşa yüklendi. Düzenlemenin 16’ıncı maddede şu ifadeler yer alıyor;

ABONE OL
Eylül 24, 2022 14:01
0

BEĞENDİM

ABONE OL

2018 yılında kamu barışı adı altında imar affı getirdi iktidar partisi. Tarım arazisine ev yapan, binasına kaçak kat çıkan, boş dairesini işyerine çeviren, ruhsatsız evde oturan milyonlarca kişi imar affından yararlandı. 10 milyon 78 bin yapı af kapsamına girdi. İmar barışı düzenlemesinin 16’ıncı maddesinde yazılı hükümler gereği; kaçak yapılara belirli bedel karşılığında ruhsat verilirken, depreme dayanıklı olup olmadığının sorumluluğu vatandaşa yüklendi. O düzenlemeye yapılan itiraz 2 yıldır Danıştay’da bekliyor.

İMAR AFFINDAN YARARLANAN BAZI BİNALAR YIKILDI

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un oturmayın dediği riskli binaların 17’si İzmir’de yıkıldı. Bazıları da imar affından yararlanan binalardı. O binaların deremde yıkılmış olmasının sorumluluğu devlette değil. Çünkü 2018 yılında çıkartılan imar affı düzenlemesi, ruhsat verilen kaçak yapıların denetimini ortadan kaldırdı. 16’ıncı maddede şu ifadeler yer alıyor;

‘’Yapının depreme dayanıklılığı hususu malikin sorumluluğundadır’’ deniliyor.

SORUMLULUK VATANDAŞA YÜKLENDİ

CHP Sözcüsü Özgür Özel: ‘’Birileri demişti ki; imar affı çıkarıyoruz, bizim af verdiğimiz binalar çökünce hesabını bize sormasınlar diye yazın o maddeye ‘sorumluluk vatandaşta’ diye… Bu madde, göçük altında kalmış veya gelecek zamanda kalacak olanları suçlu duruma getiriyor. Bunu da yapan AK Parti iktidarıdır. Vatandaş imara aykırı oturmaması gereken yerde oturuyor. Ama sen bunlara af getiriyorsun… Vatandaşa bir çözüm üretmiyorsun, buradan çıkın size dayanıklı binalar yaptım demiyorsun… Sonrada dönüp eğer ölürsen suç sende diyorsun’’ dedi.

 

Yürürlükteki düzenlemeye göre imar affından yararlanan bir yapı eğer depremde yıkılırsa o binanın sahibi sorumlu… Bu düzenlemeyi Muhalefet zamanında Anayasaya taşımadı. Ama Türkiye Mimar mühendisler Odasına bağlı ziraat mühendisleri odası Danıştay’a götürdü.

O DÜZENLEME ANAYASAYA AYKIRI

TMMOB Ziraat Odaları Birliği Başkanı Baki Remzi Suiçmez: ‘’Devlet kendi sorumluluğunu yurttaşlara bırakarak bugün yapması gerekeni yapmamıştır’’ dedi. Danıştay savcısı da, sorumluluk yükleyen maddenin Anayasaya aykırı olduğunu söyledi. Düzenlemenin Anayasa Mahkemesine taşınması gerektiğini bildirdi. Ama Danıştay 6’ıncı dairesi bir yıldır karar vermedi.

YIKILAN BİNANIN ALTINDA KALARAK CAN VERENLERİN SORUMLULUĞU KİMDE?

Devlet imar affıyla 10 milyonun üzerindeki ruhsat sorununu çözdü belki ama o yapıların depreme dayanıklı olup olmadığının sorumluluğunu vatandaşa vererek denetlemekten kurtuldu. Yani, bir bina düşünün depreme karşı tamamen dayanıksız. Ama o binada oturanların maddi durumları olmadığı için ve başka bir yere taşınma veya yerine yeni bir bina yapılması için imkanları olmadığı için riski göz önüne aldılar diyelim… Devlet bunlara, depremde o binanın göçüğünde ölürsen sorumluluk sana aittir diyor… Peki, o bina yıkıldığında o sırada yoldan geçerken o yıkılan binanın altında kalarak can verenlerin sorumluluğu kimde oluyor acaba? Yada o bina yıkılırken diğer yanda ki binalara verdiği zararın  sorumluğu kimde acaba?..

 

    En az 10 karakter gerekli

    Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.