DOLAR 32,5913 0.35%
EURO 34,8653 0.36%
ALTIN 2.490,300,25
BITCOIN 21171904,60%
Kayseri
22°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

X

İCRANIZ VAR DİYE ARAMAK SUÇTUR

Tüketiciler Birliği Kayseri Şube Başkanı Umut Karademir, “icralık olan bir kişi düşünün, bu kişiyi firmalar ya da firmalar adına iş yapan hukuk büroları sürekli bir şekilde taciz edip icraya verdik, icranız var gibi arayıp, mesaj atamazlar. Bu suçtur, yasal değildir.” dedi.

ABONE OL
Eylül 24, 2022 16:49
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Tüketiciler Birliği Kayseri Şube Başkanı Umut Karademir, “icralık olan bir kişi düşünün, bu kişiyi firmalar ya da firmalar adına iş yapan hukuk büroları sürekli bir şekilde taciz edip icraya verdik, icranız var gibi arayıp, mesaj atamazlar. Bu suçtur, yasal değildir.” dedi.

Alacaklının avukatı sizi sürekli arıyorsa, sizle yetinmeyip eşinizi, dostunuzu arıyorsa veya sizi tehdit ediyorsa kişisel verilerin koruma kanununa aykırı olmasından ziyade avukatların tabii olduğu kanuna da aykırıdır. Bir kere avukatlık meslek etiği kurallarına uymayan bir durum söz konusu. Her şeyden evvel avukatlık mesleği gerek müvekkil ve avukat arasında, gerekse serbest yürütülen kamu görevi olmasından dolayı kamunun haklarının savunulması noktasında oldukça güvene dayalı bir meslektir. Avukatlıkta çok yüksek bir özen yükümlülüğü vardır.

Avukatlık kanunu avukatın mesleğini icra ederken mesleğin itibarını sarsacak her tür davranıştan kaçınmasını öngörüyor.

Türkiye Barolar Birliğinin bu konuda birçok avukat hakkında disiplin kurulu kararları mevcuttur. Gerek borçlunun taciz noktasında avukatlarca sıkıştırılması, gerek eş, dost, akraba gibi üçüncü kişilerin sürece dahil edilmesi gibi durumlarda barolar birliğinin disiplin kurulu kararları var.

Karademir konuşmasına şöyle devam etti.

Tabi bir de bu işin avukatlık etiğinden ziyade Türk Ceza Kanununda ağır yaptırımları bulunuyor.

İcra borcunuzdan dolayı sizi sürekli arayıp, size sürekli mesaj atamazlar. Eğer böyle bir durumda kalıyorsanız; Türk Ceza Kanunu, 123. Maddesi,

İcra borcu olanların eşine, dostuna akrabasına kadar ulaşılıyor ve kişi ifşa ediliyor. Bu durumda aklımıza gelecek ilk soru şu olmalı. Bizim eşimizin, dostumuzun ve akrabamızın telefon numaralarını nereden buluyorlar? Bu bilgilere nasıl ulaşıyorlar? Böyle bir durumla karşılaşırsanız Türk Ceza Kanunu, 136. Maddesi,

İcra borcunuzdan dolayı sizi arayıp tehdit ederlerse bu durumda Türk Ceza Kanunu 106. Maddesi,

İcra borcunuzdan dolayı sizi arayıp size “Sen dolandırıcı mısın, borcunu öde” gibi hakaretlerde bulunurlarsa ya da her türlü hakaretlerde Türk Ceza Kanunu, 125. Maddesi sizi koruyacaktır.

Kim olursa olsun bu söylediklerimden herhangi biriyle karşı karşıya geliyorsanız hiç vakit kaybetmeden sizi tehdit eden avukatı bağlı olduğu baroya şikayetinizi edin ve savcılığa suç duyurusunda bulunun… Tüketiciler Birliği olarak, sorunları şöyle çözebilirizden ziyade o sorunları yaşamayın diye tüm çabamız. Her şeye rağmen bu çabamız sürecek.” dedi.

En az 10 karakter gerekli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.