DOLAR 32,5722 0.16%
EURO 34,8842 0.58%
ALTIN 2.433,970,07
BITCOIN 21616410,62%
Kayseri
23°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

X

EKONOMİ DE 2022 YILI

Ömer Uzunoğlu: "Bu Yılı Geçen Yıldan Daha Zor Geçirebiliriz" KAYSERİ,(BGC - ÖZEL HABER)-Yeni yılın ilk iş günü başladı. Türkiye, güne uygulamaya konulan yeni zamlar ve açıklanan yeni verilerle uyandı. Piyasaların bu yıl işlem gördüğü ilk günde, ekonomist Ömer Uzunoğlu Türkiye ve dünya ekonomilerindeki son tabloyu değerlendirdi.

ABONE OL
Eylül 25, 2022 08:35
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Uzunoğlu, yeni yıldaki ekonomik durum için olumlu bir profil göremediğini belirterek “2022’yi 2021’den daha zor geçirebiliriz” dedi.

Ekonomist Ömer Uzunoğlu, Türkiye ve dünya piyasaları hakkında değerlendirmelerde bulundu. Yeni yılın hayırlı olması dileyen Uzunoğlu, haftanın ilk iş gününde açıklanan enflasyon verilerine değinerek, “Son açıklanan rakamlar ise hiç de arzu edildiği gibi değil. Enflasyon verilerinde son 19 yılın en yüksek seviyesini gördük. Beni aslında ÜFE tedirgin etti. ÜFE’deki yüksek trend, TÜFE’yi de etkileyecek ve yükselişi de hızlandıracaktır. Geçen ayın sonlarında yetkililerden biri Ocak ayında enflasyonun eksi seviyesinde gerçekleşebileceğini iddia etmişti. Sırf bu ayın başında yapılan zamlar, benim hesapladığım kadarıyla Ocak ayı enflasyonunu yüzde 4 ila 4.5 puan yukarı itecek. Dolayısıyla bu ay eksi seviyesinde enflasyon beklemek çok saflık olur. 2022 yılında yıllık enflasyonun yüzde 20’nin altına düşmeyeceğini çok net olarak ifade edebilirim” şeklinde konuştu.

Bankalarda bulunan döviz ve Türk lirası varlığındaki son hareketliliklere dikkat çeken Uzunoğlu, “Bankalarda 1.5 trilyon liralık TL mevduatı var. Bunun yalnızca 60 milyar liralık bölümü kur koruma garantili mevduat hesabına geçti. Döviz tevdiat hesaplarında (DTH) hiçbir çözülme yok, aksine 24-31 Aralık tarihleri arasında 1.5 milyar dolarlık artış oldu. Dolayısıyla DTH’leri kimse bozmuyor, bilakis artış devam ediyor” diyerek, hükümetin açıklamış olduğu kur koruma garantisiyle ilgili düşüncelerini dile getirdi.

“KURALLARA TERS BİR POLİTİKAYI DEVREYE SOKMAYA ÇALIŞTIK”

Uzunoğlu, konuşmasının devamında banka faizlerine değinerek “Bankalar mevduat faizlerini geçen hafta itibarıyla yüzde 26’ya çıkardılar ve kredi faizlerini yüzde 35 ila 40’lara tırmandırdılar” dedi.

Hükümetin izlediği faiz indirimi politikasının ekonomide kabul görmüş kurallarla çakıştığını belirten Uzunoğlu, “Çok rahatlıkla söyleyebilirim ki enflasyon ve faizlerdeki yukarı yönlü trend devam edecek. Ben 2 ay önce neden ekonomide düşük faiz politikasının tercih edildiğini hala anlayabilmiş değilim. İktisat kurallarına son derece ters olan bir politikayı devreye sokmaya çalıştık. Dolayısıyla yola ters taraftan başlarsınız, düz bir biçimde hedefe ulaşabilme şansınız yoktur. Hükümet bir taraftan yüzde 14 politika faizi belirlerken, diğer taraftan 10 yıllık hazine bonosunu yüzde 25’le satıyor. Bir diğer yandan yurtdışından kredi temin ettiğimiz swap’ların faizleri, dolar bazında yüzde 29 olmuş durumda. Doların faizi bu durumdayken TL faizlerini aşağıya çekmenin hiçbir mantıksal açıklamasını bulamıyorum” diye konuştu.

Uzunoğlu, yeni yıla dair temennilerini “Umarım 2022 yılı, 2020 ve 2021’de yaşadığımız zorlukların dışında kolay bir yıl olur diye düşünmeye çalışıyorum, ancak özellikle Türkiye konjonktüründeki ekonomik gerçeklikleri izlediğimde maalesef olumlu bir profil göremiyorum. Ortaya konulan rakamlar ve hedefler uyumlu değil. 2022’yi 2021’den daha zor geçirebiliriz” şeklinde ifade etti.

En az 10 karakter gerekli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.