DOLAR 32,3307 0.24%
EURO 35,0916 -0.11%
ALTIN 2.297,020,87
BITCOIN 22763680,69%
Kayseri
20°

AZ BULUTLU

16:44

İKİNDİ'YE KALAN SÜRE

X

Ege İnci’nin Yazar Şair İnayet Millidere İle Röportajı

Ege İnci Başkent Edebiyat Kültür Sanat ve Eğitim Derneği Başkanı Şair /Araştırmacı Yazar İnayet MİLLİDERE ile röportaj yaptı. Röportajın detayları haberimizde...

ABONE OL
Eylül 24, 2022 16:31
0

BEĞENDİM

ABONE OL

1.Kısaca kendinizi anlatır mısınız?

Ankara doğumlu olup, aslen Kırşehirliyim. Bir kamu kurumunda orta düzey yönetici olarak 24 senedir çalışmaktayım. Başkent Kültür Sanat ve Eğitim Derneğinin başkanlığının yanı sıra Türkiye Edebiyatçılar Fedarasyonu kurucu üyelerindenim. İki çocuk annesiyim.

2.Ne kadar zamandır yazıyorsunuz?

Edebiyat hayatına ilk adımım lise yıllarımda Cahit Külebi ile okul gazetesinde yayınlanan röportajım ile başladı. Ufak ufak deneme tarzında hikayelerim, anılarım ve şiirler ile başladı. Uzun bir aradan sonra on iki yıldır fiili olarak şiir yazmaya başladım.  Ahiliğin kadın kolu olan Bacıyani Rum isimli tarihi bir araştırmam Edebice dergisinde yayınlandı.

3. Yazmanızda en büyük etken nedir?

Yazmamda en büyük etken, okumayı çok sevmemdir aslında. Daha ortaokul dönemimde yaşımın çok çok üstünde olan eserleri okuyup özetlememle hocalarım yazma konusunda beni teşvik ettiler.

4. Yazarken çektiğiniz en büyük zorluk nedir peki?

Herhangi bir zorlukla karşılaşmıyorum, ancak zaman zaman duraksama dönemlerine her yazar/şair gibi giriyorum. Bu da aslında çevresel faktörler ve iş yoğunluğundan kaynaklanıyor.

5. Kitabınız daha çok hangi yaş gruplarında ilgi çekiyor?

Lise dönemindeki gençlerimizin bile okuyabileceği anlaşılır öyle çok ağdalı bir dili olmayan şiirler yazarım. Kah anneliğimden, kah aşka isyandan, kah hasretlik ve acılardan ilham aldığım şiirlerdir.

6. Yazarken ilham aldığınız şey nedir? Bir kişi olabilir bir nesne olabilir. O ilham periniz size ne olunca geliyor?

İlham… benim için bir peri değildir. Aslında kirpiklerimizden akamayanlar şiir olarak yansır kalemimize…Bazen bir şarkı bazen bir söz bazen geçmişten bir anı bazen gelecek korkusudur bazenlerdir aslında kaleme güc veren

7. Beğendiğiniz ve kitaplarını okuduğunuz bir yazar var mı?

Saymakla bitmez aslında ama Nihal ATSIZ , Yahya AKENGİN, Cemal SAFİ, Cahit KÜLEBİ, Ahmet KURT, Talha UGURLUEL, Bahadır YENİŞEHİRLİOĞLU, Sinan YAĞMUR ve unuttuğum için özür dilediğim bir çok yazarımız var tabiki

8. Peki yazarlarla görüşme imkânınız oldu mu? Bir araya geldiniz mi hiç?

Cemal SAFİ,  Cahit Külebi, Sinan YAĞMUR, Talha UGURLUEL ve derneğimizde kitabı çıkan 41 yazarımız ile şahsen bir araya gelme imkanımız var

9. Konularınızı nasıl seçiyorsunuz?

Nesirde özellikle tarihi araştırma yapmayı, yada kadınlara yönelik yazmayı seviyorum. Şiirlerimde ise  yaşanmışlıklardan izler bırakmayı seviyorum.

10. Peki son olarak Buradan okurlarınıza seslenmek isteseniz ne derdiniz?

Şair olabilmek bir Allah’ın lütfu diye düşünüyorum. Ama bizler yazdıktan sonra kim içinde kendisini buluyorsa şiir onundur. Türü, tarzı ne olursa olsun sanal alemden ziyade okumaya yönelmelerini rica ediyorum. Zira bizler okudukça geleceğe yönelik kazanımlarımızı aktaracağız, bizler okudukça daha bilinçli bir nesil yetiştireceğiz.

Bu arada Nurefşan isimli kitabım eşimin bana anneler günü olması nedeniyle benim için çok özeldir. Şiirler daha çıraklık dönemimin şiirleridir. İkinci kitabım ve derlemeye çalıştığım hikayelerim inşallah gelecekte onları da sizlere tanıtacağımız umut ediyorum. Bu arada Ankara’da bulunan herkesi şu an Corona nedeniyle yapamadığımız faaliyetlerimizi yaptığımızda bekliyoruz.

 

    En az 10 karakter gerekli

    Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.