DOLAR 32,3918 0.21%
EURO 35,0848 -0.08%
ALTIN 2.325,370,27
BITCOIN 2278908-1,09%
Kayseri
14°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

X
Doğum Parası Alma Şartları Nelerdir?

Doğum Parası Alma Şartları Nelerdir?

Doğum parası alma şartları nelerdir, güncel doğum parası miktarı ne kadardır, kimler doğum parası yardımı alabilir vb. soruların tüm cevaplarına yazımızdan ulaşabilirsiniz.

ABONE OL
Eylül 24, 2022 02:02
Doğum Parası Alma Şartları Nelerdir?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Doğum yardımı şartları sağlandığı takdirde yapılan her canlı doğum için farklı miktarda tek sefer için yardım parası ödenmektedir. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından doğumun yapılmasının ardından anne adına ödeme yapılır. Doğum parası alma şartları:

*Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı veya mavi kart sahibi olmak,

*Canlı doğumun yapılmış olması,

*Çocuğun Kimlik Paylaşım Sistemine kaydedilmiş olması,

Gerekmektedir. Doğum parasından yararlanmak için bu şartların sağlanması yeterlidir. Doğum yardımından sadece annenin veya sadece babanın Türk Vatandaşı ya da mavi kart sahibi olması durumunda yararlanmak da mümkündür.

Doğum Yardım Parası Başvurusu Nasıl yapılır?

Doğum parası başvurusu, herhangi bir canlı doğumun gerçekleşmesinin ardından Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne yapılır. Canlı doğumun gerçekleşmesinin ardından Kimlik Paylaşım Sistemine çocuğun kaydedilmesinin ardından süreç yasal olarak işlemeye başlar. Kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilen kişilerin kurum üzerinden başvurularını yapmaları gerekmektedir.

Doğum parasından her Türk vatandaşının yararlanması mümkündür. Bu nedenle yurt dışında doğum yapan kişiler ülkedeki Türk temsilciliklerinden başvurularını yapabilirler. Başvuruların yapılmasının ardından takip edilen ay içinde doğum yapılan çocuk sayısına göre ödemeler PTT üzerinden her bir doğum için sadece bir defa olmak üzere anneye yapılır.

Doğum Yardım Parası Ne Kadar?

Doğum yardım parası miktarı doğum yapılan çocuk sayısına göre verilmektedir. Buna göre:

*Birinci Çocuk İçin: 300 TL,

*İkinci Çocuk İçin: 400 TL,

*Üçüncü Çocuk İçin: 600 TL,

Olarak belirlenmiştir. Üçüncü çocuk ve sonrası için verilen doğum yardım parası sabittir. Üçüncü canlı doğum dahil olmak üzere gerçekleştirilen tüm doğumlar için 600 TL ödeme yapılır.

Kamu işçileri için sözleşmede belirlenen oranlara göre, kurumdan alınan doğum yardımı ile bakanlığın verdiği oran arasındaki fark ödenmektedir.

Doğum Yardım Parasından Kimler Faydalanabilir?

Doğum yardımı başvuru formu ve diğer belgelerle birlikte, doğum yapan her Türk vatandaşı ve mavi kart sahibi doğum parasından yararlanabilmektedir. Doğum parasından:

*Türk vatandaşları,

*Mavi kart sahipleri,

*Sadece annenin Türk vatandaşı veya mavi kart sahibi olması,

*Sadece babanın Türk vatandaşı veya mavi kart sahibi olması,

Yararlanabilecek kişiler olarak belirlenmiştir. Bunun dışında doğum parasından yararlanmak mümkün değildir. Doğum parası alma şartları sağlandığı takdirde yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları da yardımdan yararlanabilir.

Doğum Yardım Parası Sorgulama Nereden Yapılır?

Doğum yardımı sorgulama işlemleri e-devlet üzerinden yapılabilmektedir. E-devlet şifresi ve T.C. kimlik numarası ile sistem giriş yaptıktan sonra, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Doğum Yardımı Başvuru Sorgulama ekranı üzerinden başvuru sorgulaması yapılabilir. Doğum yardım parası başvuru yapan kişilerin sistem üzerinden başvuru sürecini takip etmesi mümkündür.

Doğum Yardım Ödeneği Ne Zaman Verilir?

Doğum yardımı ödeme aşamasında, canlı doğumun gerçekleşmesinin ardından yapılan başvuru, Doğum Yardım Sistemine tanımlanmaktadır. Doğum Yardım Sistemine başvurunun girildiği tarihten itibaren takip eden ilk ay içinde ödemeler yapılır. Doğumun sisteme işlenmesinin ardından PTT şubeleri üzerinden anne adına ödeme gerçekleştirilmektedir. Doğum yardım parası sadece her bir doğum için bir kereye mahsus olarak yapılmaktadır. Bu nedenle diğer çocuk yardımlarıyla doğum parasını karıştırmamak gerekir.

Doğum parası yardımı anne adına gerçekleştirilmektedir. Ancak, annenin doğumdan sonra ölmesi veya Türk vatandaşı ya da mavi kart sahibi olmaması halinde, Türk vatandaşı veya mavi kart sahibi baba üzerinden doğum parası verilir. Doğum parası alma şartları hangi ebeveyn tarafından sağlanmışsa o kişilere aynı usul ve esaslara göre ödeme yapılır.

 

kamupersoneli.net

    En az 10 karakter gerekli

    Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.