DOLAR 32,3343 0.25%
EURO 35,1415 0.01%
ALTIN 2.301,311,06
BITCOIN %
Kayseri
18°

PARÇALI AZ BULUTLU

19:29

AKŞAM'A KALAN SÜRE

X

Doç. Dr. Bahadır Öz: ‘Erken Tanı Hayat Kurtarır’

Kayseri,(BGC)- Genel Cerrahi Uzmanı Doç Dr. Bahadır Öz ‘Meme Kanseri Farkındalık Ayı’nda erken tanının önemine dikkat çekerek, kadınların yıllık kontrollerini yaptırması gerektiğini ifade etti.

ABONE OL
Eylül 25, 2022 05:47
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Her yıl dünyada 2 milyon 100 bin kadını etkileyen meme kanseri için 1-31 Ekim tarihleri arasında farkındalık ayı oluşturuldu. Meme Kanseri Farkındalık Ayı’nda açıklamalarda bulunan Tekden Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Bahadır Öz, “Bu ay Dünya Sağlık Örgütü tarafından da belirlenen ‘ Meme Kanseri Farkındalık Ayı’ dır. Aslında bu farkındalık her zaman olmalıdır. Hastalarımıza sosyal medyada olsun, diğer kurumlarda olsun bu farkındalığın her zaman yapılması gerekiyor. Her yılın belli bir ayında farkındalık olması bunlar tarafından bunun önerilmesi daha iyi olacaktır. Meme kanserinde erken tanı çok önemlidir. Biz meme kanserini erken evrede teşhis ettiğimiz zaman hastayı gerçekten yüzde yüzlere yakın sağ kalıma ulaştırmaktayız. Özellikle çok erken evrelerde. Çünkü sadece görüntülemelerle, hastanın kendi kendine muayenesiyle belirli bir santimin altındaki kitleler ele gelmemektedir. Özellikle kanser öncesi lezyonlar tespit edilememektir. Tarama 20 yaşından 25 yaşına kadar kendi kendini muayeneyle başlar. Daha sonra 25 ile 39 yaş arasında kendi kendini muayene ve bir yıl ile üç yıl arasında kişiden kişiye değişmekle beraber bir hekim muayenesine gelmesi gerekmektedir. 40 yaşından itibaren ise artık mamografik bir tarama gerekmektedir. Bu mamografik tarama ise iki yılda bir kez ya da bir yıl da bir kez hastanın meme kanseri riskine göre değişmektedir. Kadın hastaların 20 yaşından sonra kendi kendine muayeneye başlamaları, 25 yaşından itibaren ise artık klinik bir muayeneye gelmeleri, 40 yaşından itibaren ise yıllık mamografi çektirmeleri gerekmektedir. Yani erken tanı hayat kurtarır” dedi.

En az 10 karakter gerekli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.