DOLAR 32,5769 0.14%
EURO 34,8767 0.57%
ALTIN 2.440,320,32
BITCOIN 21731360,73%
Kayseri
24°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

X

Develi Pastırması Sofraları Süslüyor

KAYSERİ,(BGC)- Kayseri’nin Develi ilçesinde geleneksel yöntemlerle korunarak hazırlanan ‘Develi Pastırması’ sofraları süslüyor.

ABONE OL
Eylül 25, 2022 06:05
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Develi ilçesinde pastırma sıcaklarının başlamasıyla pastırma yapımına başlandı. Kayseri’nin yöresel lezzeti olan pastırma sofraları süslüyor. Pastırmacı Savaş Sipahioğlu, pastırmanın yapılışını uygulamalı olarak anlattı. Pastırmanın yapılışına değinen Sipahioğlu, “Bu lezzet yüzyıllar önce ecdadımızdan bize geldi. Bu pastırmanın özelliği etin güneşte kurutulması, sarımsağın çekilerek ve Develi biberi kullanılarak yapılması. Normal pastırmadan farkı lokum kıvamında olması. Biz bu pastırmayı yaparken çemen unu ve hiçbir katkı maddesi kullanmıyoruz. Ağırlıklı olarak dananın sırt eti olmak üzere pastırmalık olarak ayrılan 3 ile 5 kilo ağırlığında 60-70 cm boyundaki etleri üç gün boyunca kaya tuzuna yatırıyoruz. Böylelikle etin suyunu bırakmasını sağlıyoruz. 3 gün sonra su ile yıkanarak tuzun uzaklaşması için tekrar suya yatırılıyor. Bir gün sonra özel sargı bezlerine sarılarak suyun uzaklaşması için dengeye konuluyor. 3 gün dengede kalan etler üzerine file geçirilerek 15-20 gün Pastırma yazı dediğimiz günlerinde, güneşte kurumaya bırakılıyor” diye konuştu.

‘PASTIRMA KULLANILANA KADAR SOĞUKTA MUHAFAZA EDİLİYOR’

Yapılan pastırmanın 40 gün dinlendirilmesi gerektiğini söyleyen Sipahioğlu, “Kuruyan pastırma etleri özel olarak çam ağacından yapılmış sandıkların içerisinde hazırlanmış olan yaş çemene yatırılıyor. Yaklaşık 40 günlük çemende dinlendirme sonrasında lokum kıvamına gelen pastırma çemen içerisinden çıkarılarak satırlarla doğranıp dilim şeklinde, tereyağlı yumurta ile pişirilerek ya da pastırmalı pide yapılarak servise sunuluyor. Pastırma kullanılana dek yaş çemen içinde soğukta muhafaza edilebiliyor. Bu da onu çemenle kurutulmuş pastırmadan ayıran en önemli özelliği” ifadelerini kullandı.

En az 10 karakter gerekli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.