DOLAR 32,5951 0.34%
EURO 34,8420 0.24%
ALTIN 2.513,551,18
BITCOIN %
Kayseri
20°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

X

ÇORAP, HIRKA OLSUN

‘YÜNLER DERE KENARINDA YAKILMASIN, ÇORAP, HIRKA OLSUN’ • Van Edremit Mimoza Kadın Kooperatifi Başkanı aynı zamanda El Sanatları Öğretmeni ve muhtar olan Melek Kınay “Üretimi çok iyi biliyoruz ama kooperatifçiliği çok iyi bilmiyoruz. Ticaret il müdürlüklerinde bile kooperatifçiliği iyi bilen yok. Biz, bilgi ve destek almak istiyoruz. Kira desteği alamıyoruz. Kadınlar gerçekten evlerinde oturarak aile içi şiddete maruz kalıyor. Bunlara istihdam sağlamak istiyoruz. Ürünlerimizi nereye pazarlayacağız? En çok koyun Van’da ama maalesef bütün yünler dere yataklarında yakılıyor. Niye? Para etmiyor. Biz de eski geleneklerimizi; yün çorapları, yün hırkaları örüp yünü değerlendirmek ve kadına istihdam sağlamak istiyoruz ama bizim arkamızda duracak iyi bir ekip ve güç lazım. Danışman istiyoruz. Büyük bir yükün altındayız ama tek başıma da olsam bunu sürdüreceğim. Bu işi bilenlerle bir arada olmalıyız.” dedi.

ABONE OL
Eylül 24, 2022 23:31
0

BEĞENDİM

ABONE OL

KADIN KOOPERATİFLERİ KURULTAYI TOPLANDI:

“KADINIZ, GÜÇLÜYÜZ, ÜRETİRİZ, KAZANIRIZ”

Vatan Partisi Öncü Kadın, Türkiye’nin dört bir yanından 153 Kadın Kooperatifi’ni bir araya getirerek çevrimiçi kurultay düzenledi.

Kadın Kooperatifçiliğinin güçlendirilmesi için sorunlar ve çözümlerin tartışıldığı kurultaya katılan temsilciler, en önemli sorunlarının pazarlama olduğunu belirtti.

153 kadın kooperatfinin katılımıyla gerçekleşen kurultayın açılış konuşmasını Vatan Partisi Öncü Kadın Genel Başkanı Meltem Ayvalı yaptı. Ayvalı, Kadın kooperatiflerinin, üreten, birleşen ve çağdaş Türkiye mücadelesinde önemli bir yer tuttuğunu, kadın kooperatiflerini güçlendirilmesi gereken örnek bir örgütlenme modeli olarak gördüklerini belirtti.

Vatan Partisi Genel Başkanı Dr. Doğu Perinçek çevrimiçi kurultaya katılarak kadın kooperatiflerinin sorunlarını dinledi. Kurultayın kapanış konuşmasını yapan Perinçek, “Kadınlar yalnız kooperatif yönetmeyecek, kadınlar sadece belediye yönetmeyecek, kadınlar yalnız evi, mutfağı yönetmeyecek. Kadınlar Türkiye’yi yönetecek. Kadınız, üretiriz, güçlüyüz, kahramanız! ”dedi

Kurultay sonunda kooperatiflerin sorunlarına ve çözümlerine yönelik bir rapor yayımlandı. Raporda kadınların kooperatif açma, kooperatiflere katılma, üretim, pazar ve finans gibi sorunlara çok yönlü çözümler yer alıyor.

“KADIN KOOPERATİFLERİNİN SORUNLARI MERKEZİ PLANLAMAYLA ÇÖZÜLMELİ”

Kurultayın açış konuşmasını yapan Vatan Partisi Öncü Kadın Genel Başkanı Meltem Ayvalı,“Kooperatifler aracılığıyla; kadın emeği değer kazanmakta ve görünür kılınmaktadır. Kadınların üretime ve istihdama katılmasına katkı sunulmaktadır; kadınlara iş ve kazanç kapısı açılmaktadır. Kadın girişimciliği teşvik edilmektedir. Kadınlar arasında dayanışma ve iş birliği örgütlenmektedir. Kadınların sosyal yaşamda daha aktif biçimde yer alması sağlanmaktadır. Kadınların ortak sorunlarına çözümler bulunmaktadır” diye konuştu.

“Kadın kooperatifleri, toplumsal kalkınma ve aydınlanmanın etkili unsurları olarak değerlendirilmelidir” diyen Ayvalı, kadın kooperatiflerinin güçlendirilmesi ve sorunların çözümü için bir araya geldiklerini belirterek şöyle konuştu: “Vatan Partisi olarak; iç ve dış tehditlerle mücadele eden ülkemizin ufkunda Üretim Devrimi programının olduğunu söylüyoruz. Üretim Devrimi; en çok kadınlar içindir ve kadınların katılımıyla zafere ulaşacaktır. Kadınların üretimle özgürleşeceği bir dönemin içindeyiz. Kadın kooperatifi örgütlenmesi hem üretimi ateşleyen yönüyle hem de sistemin dayattığı bireyciliğin izlerini silen doğasıyla Üretim Devrimi programında özel bir yere sahip olacaktır. Kooperatiflerin özel ya da genel sorunları da ancak bütünsel bir bakış açısıyla ve planlı adımlarla çözüme kavuşacaktır.”

“ÜRÜNLERİMİZ DEĞERLENDİRİLSİN”

• Hakkâri Kadın Kooperatifi adına konuşan Ümmühan Keskin, temel problemlerinin pazar alanları olduğunu belirtti. Keskin şunları söyledi: “Hakkâri, üretimin olmadığı bir kent. Hayvancılık ve tarım alanında bakir bir alanda yaşıyoruz. Kooperatiflere daha fazla destek istiyoruz. Kooperatifler birleştirilmeli. Hakkâri’deki yöresel otlar, peynir, bal üretiyoruz. Önemli olan bunları pazarlayabilmemiz. Birçok kooperatife bu ürünleri sağlayabiliriz. İzmir’le işbirliği istiyorum. Kooperatifler arasında kopukluk var. Biz kimseye ulaşamıyoruz. Böyle kurultaylar yaygınlaştırılmalı. Ürünlerimiz batıda değerlendirilsin.”

• Denizli Serinhisar Kadın Üretim Girişimci Kooperatifi Başkanı Ümmügül Gemi de pazar sıkıntısını dile getirdi. Gemi, “Bizim de sıkıntımız bu, ürettiğimiz ürünlerin pazarı yok. Nereye satabileceğimizi bilmiyoruz. Ürünlerimiz elimizde kalıyor. Fuarlar olmalı. Geçen seneden yaptığım ürünler hala elimde. Kooperatifler bir araya gelip birbirlerine destek olmalı” dedi.

• Marmaris Kadın Kooperatifi Başkanı Ebru Tural, kooperatiflerinin 15 üyesi olduğunu ve yeni kurulduklarını belirtti. Tural en büyük sorunun eğitimsizlik olduğunu söyleyerek şöyle devam etti: “Televizyonlarda hibeler, destekler veriliyor deniyor ama en önemlisi, kadınların ilk önce kooperatifçiliğin ne olduğunu öğrenmeleri gerekiyor. Kadınları üretime daha fazla katmak istiyorsanız eğitim şart. Vergilerde sıkıntı yaşıyoruz. Pazar araştırmasında bizim çok sıkıntımız olmuyor ama kurumsal firmalara ulaşana kadar göbeğimiz çatlıyor. Bakanlık, kooperatifler için bir liste çıkarabilir, bir birim oluşturmaları gerekiyor. Diyebilir ki Türkiye’de salça alan firmalar bunlar, peynir alanlar bunlar.”diye konuştu.

En az 10 karakter gerekli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.