DOLAR 32,3344 0.24%
EURO 35,0632 -0.21%
ALTIN 2.306,421,28
BITCOIN %
Kayseri
18°

PARÇALI BULUTLU

05:24

İMSAK'A KALAN SÜRE

X
Cep Telefonları Dinlenir mi?

Cep Telefonları Dinlenir mi?

Türkiye'de moda haline gelmiş olan cep telefonu ve ortam dinlemelerini yapabilmek, hiç de görüldüğü gibi zor olmuyor. Hemen hemen her köşe başında satılan yazılım programları ile her hangi biri takip edilebiliyor.

ABONE OL
Eylül 23, 2022 22:38
Cep Telefonları Dinlenir mi?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Yasadışı dinleme göz altıları akıllara 'Nasıl?' sorusunu getirdi… Hemen her köşe başında satılan yazılım programları ile karınızı, sevgilinizi, iş ortağınızı veya bir rakibinizi rahatlıkla takip altına almanız mümkün. Dinlemelerin ne kadar yaygınlaştığını anlayabilmek için, internet üzerinde kısa bir gezinti yapmanız yeterli, satışları da yasal. Bu cihazlarla biri veya birileri, ruhunuz bile duymadan sizi izliyor, ses ve görüntünüzü kaydediyor olabilir. Bilgisayarlar da, IP numarası üzerinden ortam dinlemesi için kullanılabiliyor.

PROGRAMI YÜKLE YETER

Türkiye Bilgisayar Mühendisleri ve Programcıları Derneği (TBMPD) Başkanı Yılmaz Sönmez, telefon dinleme yöntemlerini şöyle anlatıyor: “Cep telefonunuza mesajla bir yazılım atıyorlar. Bu dinlemeyi yapabilmeleri için cep telefonun IMEI numarasını bilmeleri lazım. Bu numara yazılımın üzerine yazılarak cep telefonunuza SMS olarak gönderiliyor. Gelen yazılım kendi kendini kurar. Cep telefonun tuşlarının arkasında bir çip seti var. Program bunun içine yerleşir. Sizin normal yaptığınız her işlemi, yazılımın içine yerleştirilen telefon numarasına yönlendirir. Cep telefonunun sahibi bunu kesinlikle anlamaz. Gelen ve giden SMS'lerin birer kopyasını da dinleyen kişinin cep telefonu veya elektronik postasına gönderiyor. Ortam dinlemesi ve yer tespiti yapmak da mümkün.” Sönmez, cep telefonu dinlemelerine karşı şu anda yapılabilecek fazla bir şey olmadığını, kriptolu telefonların en güvenilir yöntem olduğunu belirterek, “Eğer operatör, bu dinleme yazılımının yüklenmesini önleyecek filtreleme programlarını kullanırsa, dinleme yapılmasının önüne geçebilir. Bilgisayarlar için de anti virüs programları kullanıp, sık aralıklarla bunu aktive etmek lazım” diyor.

YÜZDE 90'I EŞİNİ İZLİYOR

Ürünleri internet üzerinden pazarlayan ve isminin açıklanmasını istemeyen bir firma yetkilisinin verdiği bilgilere göre, casus ürünleri satın alanların yüzde 90'ının eşlerini izlemek için, yüzde 7 civarının personelini takip etmek için, geri kalanların da yasadışı bir takım işler için bu ürünleri kullandığını ifade ediyor. Firma yetkilisi bu ürünlerin satışında yasal bir engelin olmadığını, dileyen herkesin rahatlıkla satın alıp kullanabileceğini belirtiyor. Firma yetkilisi, kriptolu, telefon dinlemeyi engelleyen programın ise 2 bin 400 TL olduğunu söylüyor.

En az 10 karakter gerekli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.