DOLAR 32,3685 0.15%
EURO 34,9713 -0.31%
ALTIN 2.324,110,21
BITCOIN 22760110,52%
Kayseri
14°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

X
AVIS’IN İLK BAYİSİ VE BİR KADIN EMEĞİ

AVIS’IN İLK BAYİSİ VE BİR KADIN EMEĞİ

Araç kiralama sektöründe kapsamlı yatırımları ve müşteri deneyimini merkezine alan AVIS Oto kiralama, Kayseri’de firmalar arasında fark yaratıyor. Sene 1992 de atılan cesur adımla bugüne kadar gelen Kayseri Avis ilk bayi olmakla haklı gururunu yaşıyor.

ABONE OL
Eylül 24, 2022 21:19
AVIS’IN İLK BAYİSİ VE BİR KADIN EMEĞİ
0

BEĞENDİM

ABONE OL

RENT A CAR sektörünü daha çok erkeklerin egemen olduğu bir sektör olarak biliriz.  Bu sektörde çok nadir görülen kadın yöneticilerin en önemli örneklerinden biri, köklü bir geçmişe dayanan TANVER Turizm- AVIS Kayseri Oto Kiralama Yöneticisi Necla TANVER.

TANVER Otomobilciliğin ve AVIS Kayseri Oto Kiralama Yöneticisi Necla TANVER, araç kiralama sektöründe gelinen noktayı, hizmetleri ve stratejileri üzerine gerçekleştirdiğimiz keyifli röportaj da hem sektörde hizmet veren firmalar hem de araç kiralama hizmeti almak isteyen kurum ve kişilere yönelik önemli noktaların altını çizdi. TANVER, RENT A CAR sektörüne başarılı bir kadın eli değmesi ile hem Kayseri’de bir fark yarattı hem de uzun yıllardır başarılı bir şekilde bu işi yürüterek kadının her sektörde çalışabileceğini ortaya koydu.

Farklı seçeneklerde araçlar sunan AVIS Oto Kiralama yoğun bir günde ihtiyacınız olan küçük bir arabadan, daha büyük araçlara aileniz ile eşsiz tatil deneyimleri yaşayacağınız birçok araçlara kadar kiralama hizmeti sunuyor. Eğer siz de Kayseri’de iş ya da tatil amaçlı bir seyahat planlıyorsanız ve Kayseri’de oto kiralama hizmeti alarak yolculuk edecekseniz, mutlaka AVIS Kayseri Oto Kiralama şirketi ile iletişime geçmelisiniz!”

 

– Sizi Tanıyabilir miyiz? Necla TANVER KİMDİR?

Aralık 1980 Kayseri merkez doğumluyum. Ailenin ortancasıyım. Astrolojik bilgiye dayalı olarak;  hayatta var olma amacımın çalışmak olduğunu öğrendim.  Gözü pek, cesur, özgür bir ruh olmakla beraber,  2 kızı ve köpeği olan yerleşik olmak zorunda da kalan bir anneyim. Bu yüzden dengede kalmak benim için çok zor… Tipik Yay burcuyum. Örneğin; Sırt çantası ile gezmişliğim çoktur. Konfor aramam yeter ki ruhuma iyi gelen mekanlar olsun…

Yurtdışı-yurtiçi seyahatlerimiz; Gemi seyahati, karavanla ülkeler arası yolculuk… Gençliğim; özgürce dolaşmanın nasıl bir duygu olduğunu anlayarak geçti. Bu seyahatler babama şimdi ki yaptığımız işi projelendirdi…

  İşletme mezunu olmak şurada dursun kendi öz yeteneklerim ile işimi yürüttüğümü düşünüyorum. Çözüm odaklı, hızlı aksiyon alan, pratik düşünen biri olarak iş hayatında ahenkle bütün olmak en önemli kriter bu bence.

 Lisede Edebiyat – Türkçe ağırlık hedefim vardı. Bir Kayserili babanın ; “ İşimiz var işte, ne Türkçesi, Edebiyatı… Hadi neyse bir İşletme Bölümü okuyuver madem demesi üzerine, kendimi İstanbul da Işık Üniversitesi mezunu olarak buldum. Konserden konsere değil konferanstan konfrensa atlayan bir tiptim. Her fırsatta Kayseri ye dönüş ve şirkete katkılarım olsun diye tatilden feragat ettiğim bir geçmişim var.  Babamın okulunda yetiştim. Bir Kayserili,  TANVER – FİAT Bayisinin bu sektöre olan katkısını çok iyi bilir. Hele bir de TOFAŞ-FİAT müşterisi ise, hala o geçmişi anar. Sene 2004 e kadar FİAT servisimizin müdürlüğünü üstlendim. Sabahın beşinde tesise gider, kahvaltımı orda yapar, personelimi karşılayana kadar günlük planlarımı yapardım. Bir kadın olarak ustaların başında olmak  müşterilere kadın gözüyle hizmet sunmak bizi Türkiye de bayiler arasında 1.liğe çıkarmıştı. İşte o dönemlerde atılan tohumlar edindiğim kazanımlar,  bugün olgunlaşmamı sağladı.

FİAT bayiliğine kendi isteğimizle son verdik. Yine o yıllarda sene 1992.  Türkiye’nin ilk lisansiyesi! Yine OTOKOÇ çatısı altında bulunan AVIS Araç Kiralama işini babam Hilmi Tanver girişimci ruhu sayesinde Kayseri’ye kazandırdı.  Gurur verici… 3 Şahin ile başlanan iş hacmi yazın 120 araca kadar çıkıyor.

-Sektörde Kadın Yönetici Yok Denecek Kadar Az. Necla Hanım Siz Bu Sektöre Nasıl Giriş Yaptınız? Kaç Yıldır Otomotiv Sektöründesiniz?

Ben 20 yaşından beri otomotive sektöründeyim. 16 yaşından beri araba kullanıyorum. Araba kaçırdığım anlar çok olmuştur. İlk arabam Kartal, Şahin di. Hızlı araba kullanma tutkusu anne olduktan sonra baskılandı. Sene 2013; kızlarımla evde kalıp sadece annelik yapmak benim ruhuma tersti. Çalışmalıydım. Çalışmayı seviyorum. Benim varoluş alanım… Ve emeğimin karşılığı ödüller geldi yine o yıl üst üste.

Sene 2016! Bir Kadın girişimci olarak kadınlara özel hak tanınan EUROPEAN BANK FOR  RECONSTRUCTION AND DEVELOPMENT (EBRD )programından; o yıllarda Borusan Oto da Genel Müdür olan Sn. Ayşe Öktem’den mentörluk  hakkı kazanmıştım. Bir yıllık resmi bir süreçte vizyonum genişledi, Ayşe Hanımın tecrübelerinden faydalanmak bana çok iyi geldi. Kariyerime çok fazla ışık tuttuğunu söyleyebilirim. Hala benim için özeldir. Hayatıma her an dokunan özel bir kadın. Sadece iş odaklı değil; yaşamın hakkını da ver diyen güzel insandır o.   

 Çalıştığım alanda kadın yöneticisi nadir. Ben başında olduğum sürece kadın çalışanlarım her daim kadromda rahatlıkla çalışıyor.  Müşteriler karşısında kadın yetkili/satış danışmanı görünce daha yumuşuyor. Düzenli, pratik düşünen ,derleyen – toplayan kadın her zaman daha başarılıdır. Duyarlıdır. Egzozdan çıkan gaz havayı kirlettiği için ve bizim de bunda payımız olduğu için, müşterilerimiz adına 500 adet çam ağacı şehrimize katkım olmuştur. Sosyal sorumluluk projem altında bu yaklaşımım vicdanen beni az da olsa rahatlatmıştı. Kadın olmak böyle bir şey sanırım…Toprağa da çevreye de saygı duymak.

Sektörde Yaşanan Sıkıntılardan Bahseder Misiniz? Kadın Olmanın Artı Ve Eksilerini Yaşadınız mı?

Bu sektörde kara delik fazla maalesef. Neler neler gördük; sigara kaçakçılığı; yedek parça hırsızlığı, Araç içinde mermiler. Emniyet başına geçene kadar riskliydi. Hizmet sektöründeyiz ama somut anlamda sattığımız ve yürüyen bir aksam var. Hasarları, trafik cezaları, akıl alacak bir iş değil. Araç km yapıyor, lastikleri aşınıyor, bakım zamanı geliyor, kar yağıyor ve lastikler değişiyor. Hep bir organizasyon, bakım ve nihayetinde bir maliyet. Taşıt kredileri çok yüksek. Sektör açık piyasa, 10/100 aracı olan bu işi yapıyor. Haksız rekabetin olduğu akıl almaz verilen fiyatlar. Bugün ki piyasa fiyatları  5 yıl önce ki fiyatlar ama araç alım maliyetleri el yakıyor…

Ayakta durabilen yoluna devam edecek. Bu sektör hızlı koşmayı kaldırmaz. Mantıklı ve temkinli olmak her zaman önemli…

Yüksek filo sayısı dinamik ortamda intihar etmek demektir… Kredi oranları dengesiz. Kalp çarpıntısı ile geceleri uykudan uyandığım olur ki; an be an neler olacak? Kadın olmanın eksisi yok… Sadece işleri iyi takip edeceksiniz.  

Otomotiv sektörü çok değişken. Dövize endeksli.  2. El ve sıfır alım-satımlara dayalı bir iş. Ay ayı tutmuyor. Sermayeniz sokaklarda geziyor, sağlam verdiğiniz araç en ufak hasarla dönüşte içinizi sızlatıyor… Kısacası kalbinizin sağlam olması gerek… Ha bu arada; işin en keyifli hali Kapadokya –Erciyes sayesinde dünya vatandaşı ayağıma kadar geliyor.  Farklı ülkelerden gelen turistlerle 5 dakika bile olsa iletişimde olmak, göz – göze gelmek, beni iyi ki de bu isteyim dedirtiyor.

Bünyenizde Kaç Araç Var?

Filomuz her zaman yeni kalmak durumunda. Üst segment bulundurmaya gayret ediyoruz. Her talebe cevap verebilmek zor ama çeşitliliğe önem veriyoruz. Geçtiğimiz yıllarda maliyetleri göz önünde bulundurduğumuzda prestij sınıfında çok aracımız vardı. Şuan o araçların maliyetinde orta konfor araçlar alınabiliyor. Devlet politikası çok yanlış. Teşvik etmek varken, ne krediler ne alım maliyetleri sektörü desteklemiyor. Bireysel alım neyse şirketler için de şartlar aynı. Hadi bakalım HODRİ MEYDAN… Bu sektöre devlet tarafından ayrıcalık tanınmalı; ÖTV’ ler de, faiz oranlarında… Aksi takdir de iş üretilemez olunur.  Turizm ve sanayi geliştikçe, uçak seferleri arttıkça bu sektör her daim toplumsal ihtiyaç.

Yazın gurbetçi ve iç-dış turizm talepleri için 100 e yakın ya da fazla araç parkurumuz oluyor. Yaşlı araç bulundurmamak en önemli amacımız. Hollanda’dan çikolatasıyla gelen daim müşterilerimiz var. Kışın da O.S.B ve Erciyes için gelenler var. Rus ve Ukraynalılar son yıllarda Erciyes in müdavimleri…  SUV araçlar çok tutulanlardan.  Çin-Amerikalılar –Avrupalılar; Kapadokya meraklısı olup lüks araçtır tercihleri.

– Pandemi Bir Çok Sektörü Olumsuz Etkiledi. Pandeminin Otomotiv Sektörü Üzerindeki Etkisi Ne Oldu?

Mart 2020 / Aman Allahım! Ne oluyoruz böyle? Birden bire uçak seferleri iptal oldu. DHMI korku alanına döndü.  Apar topar filoyu gözden geçirdik. Kadro azaldı. Ekip dağıldı. Birçok Rent A Car kapısını kapattı. Oysaki biz şehir ofisinde tam gaz devam ettik. Gece 12 de kapımızı açtığımız olurdu. Ani vefatlara araba ihtiyaç oldu. Onlara da yardımcı olduk. Şehirlerarası otobüs seferlerinin iptal olduğu dönemler de tek yön bedeli almaksızın neler yapabileceğimizi düşündük. Müşterilerimizin sesini duymak için sık sık aramalar yaptık. Hijyen konusunda OTOKOÇ OTOMOTİV in de önem verdiği steril, streç  -koltuk kılıfı üçlüsüne dikkat etmeliydik. Emek verdik, üzüldük, sevindik…

Pandemi den dolayı turizm dibe düştü. Otomobil fabrikaları kapısını kapattı. Araç arzı azaldı, fiyatlar arttı. Kitlenmiş bir duruma geldik.

-İnsanlar Neden Avıs İ Tercih Etmelidir?

Avis Dünyada ilk akla gelen markalardan biridir. AVIS Türkiye, EMEA ülkeleri arasında müşteri memnuniyeti sıralamasında birinciliğini korumaktadır. 1928 yılında kurulmuş olan OTOKOÇ OTOMOTİV in çatısı altında faaliyet göstermekte olan AVIS, 1974 yılından beri liderliğini piyasa da korumaktadır. Yaygın bayi ağına ve geniş filoya sahiptir. Yurt dışında da Yunanistan, Kazakistan, Azarbeycan ve Kuzey Irak ta yine Koç Holding e aittir. Müşteri memnuniyeti esastır. Yola devam hizmetleri, araç hasar kaybı gibi yansıtılmayan maddi zararlar, aracın serviste yatma bedelinin alınmaması AVIS’i tercih etme sebepleridir. Türkiye nin dört bir tarafında ofislerinin olması, müşteriye güven vermektedir. Nerde bir sıkıntı yaşansa o şehirde olan bayi her daim destek oluyor. Yolda kalan bir müşteri için, otel,taksi ,yedek araç ya da bilet alternatifleri sunuyoruz. Vatanına hizmet eden Koç grubunun bir üyesi olmaktan gurur duyuyoruz; Kayseri de de Tanver tecrübesi ile birleşmiş bir güç ile yola devam ediyoruz.  Lisansiyeler arasında sevilen, ödüller alan ve takdir edilen bayilerden biriyiz.

Kredi kartı olan ve findex uygunluğu müsait olan herkes bizden araç alabilir. Boş senete imza atılması gibi bir konu söz konusu değildir. Araçlarımız kaskolu olup herhangi bir hasar rucü edilmemektedir. Serviste yatan gün kadar , müşterimize bedel ödetilmemektedir.

-Necla Hanım Başarınızı Neye Borçlusunuz?

Bu iş gönül işidir. Hizmet sektörü; evinize gelen misafirleri en güzel şekilde karşılamak, coşkuyla ağırlamak gibidir. Aşkla yaparım ben işimi. Sahnede dans ediyorcasına. Seçtiğim personel de bu şekilde coşkulu, heyecanlı olmalı… Üniversite mezunu olup olmaması önemli değil, gözlerinin içi parlıyor ve bu işe gönül veriyorsa, benimle birlikte başarmayı hak kazanır. Ben ekibimle ahenk içindeyim. Onlarla omuz omuza veririm. Birlikten kuvvet doğar. Benim baktığım yerden bakmalarını sağladıkça başarılı olurum. Güven kazanarak para kazanmayı tercih ederim…

-İleriye Dönük İdealleriniz Nelerdir?

Her yıl; bir önceki yıla göre büyümek. Maddi ve manevi her anlamda büyümek hedefim. Gece gündüz çalışıyoruz.  Kendimce bu alanda doyma noktasına gelince tabi ki farklı gideceğim yollar olacaktır.

 

 

 

 

En az 10 karakter gerekli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.