Uzman Tekin: 'Variste endovenöz yöntemle yüzde 98 başarı oranı görülmekte'
Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç.Dr.
Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Ali İhsan Tekin günümüzde yaygınlaşan varis hastalığına karşı endovenöz tedavi yöntemleri ile başarılı sonuçlar elde ettiklerini ifade ederek 'Artık teknoloji ilerlediği için tedavilerde başarı oranı artıyor. Uyguladığımız tedavilerde artık uzun dönem sonuçları da almaya başladık. Uygulanan endovenöz yöntemlerde yüzde 98 başarı oranı görülmekte' dedi.
Günümüzde yaygın olarak görülen varis hastalığına karşı endovenöz tedavi yöntemleriyle başarılı sonuçlar elde ettiklerini ifade eden Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Ali İhsan Tekin, 'Varisler yüzde 95 oranında bacaklarımızda görülür. Bacaklarımızda ki toplardamarlarda bulunan kapakçıkların fonksiyonların bozulmasına ve sonrasında damarların genişlemesine varis diyoruz. Varis tedavisinde 2000 yılına kadar ameliyat tek tedavi yöntemiyken, 2000 yılından sonra lazerin bulunmasıyla beraber endovenöz tedavi yöntemleri ortaya çıkmıştır. Lazer, radyofrekans, ablasyon, mekanik kimyasal ablasyon dediğimiz yapıştırma gibi birçok endovenöz yöntem şu anda uygulanmaktadır. Ameliyata göre avantajlarına baktığımız zaman hastanede kalış süresinin kısalması, işlem süresinin çok kısa olması, anestezi gerektirmemesi, hastaların normal yaşantılarına bir an önce dönebilmesi avantajı olduğu için kapalı yöntemler günümüzde oldukça sık bir şekilde uygulanmaktadır. Artık teknoloji ilerlediği için tedavilerde başarı oranı artıyor. Uyguladığımız tedavilerde artık uzun dönem sonuçları da almaya başladık. Uygulanan endovenöz yöntemlerde yüzde 98 başarı oranı görülmekte' ifadelerini kullandı.
'HAMİLELİKTE 3 AYLIK KONTROLDEN SONRA TEDAVİ UYGULANIR'
Hamilelerde varis hastalığının ortaya çıkmasının nedenlerinden ve tedavi sürecinden bahseden Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Ali İhsan Tekin, 'Hamilelerde varis 3 sebepten dolayı oluşur. İlk olarak hormonal nedenlerden dolayı hamilelik süresince genişleyen damarlar varis gelişimine yol açar. İkincisi ise, hamilelik süresince kilo alınmasından dolayı bacaklardaki yük artar ve varis gelişimine neden olur. Üçüncü enden ise gebelik kesesinin anne karnında büyümesinden dolayı karın içi toplar damarlara baskı yapması sonucu bacaklardan kirli kanın kalbe dönüşümünü zorlaştırır bu nedenden dolayı varis gelişimi artar. Çok zor durumda kalmadıkça hamilelik döneminde tedavi yapmayız, hastaları takip eder ve varis çorabı kullanmalarını öneririz. Hamileliğin bitiminin üçüncü ayı dolduktan sonra tedavilerine başlayabiliriz. Hamilelikte oluşan varislerin yüzde 80'i geri dönüşümlüdür, hamileliğin bitiminden 3 ay sonra kontrol eder varis devam ediyorsa tedavi uygularız' diye konuştu.