Tüp bebek kimlere yapılır?

Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Prof.Dr.

Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Gökalp Öner, genetik tanılı tüp bebek yönteminin kimlere ve ne amaçla yapıldığı hakkında bilgi verdi.

Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Gökalp Öner, genetik tanılı tüp bebek hakkında bilgi verdi. Genetik tanılı tüp bebeklerin genellikle 38 yaş ve üzeri kadınlarda daha çok uygulandığını söyleyen Öner, 'Genetik tanılı tüp bebekleri özellikle 38 yaşından ileri kadınlarda uyguluyoruz. Bu kişilerde yumurta bölünme aşamasındayken bir yumurtasına 1 kromozom fazla, bir yumurtasına 1 kromozom eksik gidebilir. Bu da spermle döllendiği zaman ne yazık ki genetiği eksik embriyolar oluşturur. Burada down sendromlu ve sendromik bebekler oluşma şanssızlığı artar. O yüzden 38 yaşından ileri kadınlara genetik tanılı tüp bebek öneriyoruz' şeklinde konuştu.

Daha önce düşük öyküsü yaşamış veya tekrarlayan tüp bebek başarısızlığı olan kişilerde de genetik tanılı tüp bebek uygulandığını söyleyen Öner, 'Özellikle düşük öyküsü varsa ve bu düşükten gönderilen genita örnekte genetik bir bozukluk varsa yine genetik tanılı tüp bebek yapıyoruz. Bunun dışında anne ve babada genetik bir bozukluk varsa biz genetik tanılı tüp bebek yaptığımız zaman genetik bozuklukları da ortaya koyuyoruz. Daha anne rahmine bebeği koymadan genetiği sağlam embriyoları seçmiş oluyoruz. Böylelikle sağlıklı gebelik gelmiş oluyor. Bunun dışında tekrarlayan tüp bebek başarısızlığı varsa yani 2 defa en iyi kalite 5'inci gün embriyoları transfer etmemize rağmen anne rahmi bu bebeği tutmuyorsa bir sonraki aşamada genetik tanılı tüp bebek yaptığımız zaman tutulma şansını da artırmış oluyoruz' ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme