Mimar Sinan'ın doğduğu ev ünlü mimarın adını yaşatıyor
Eşsiz güzellikteki eserleriyle dünya çapında bir mimar olan Osmanlı devletinin baş mimarı Mimar Sinan'ın dünyaya gözlerini açtığı memleketi Ağırnas'taki evini ziyaret edenlerin sayısı her geçen gün artıyor.Ağırnas'ta bulunan ev Mimar Sinan'ın adını yaşatı
Eşsiz güzellikteki eserleriyle dünya çapında bir mimar olan Osmanlı devletinin baş mimarı Mimar Sinan'ın dünyaya gözlerini açtığı memleketi Ağırnas'taki evini ziyaret edenlerin sayısı her geçen gün artıyor. Ağırnas'ta bulunan ev Mimar Sinan'ın adını yaşatıyor.
Mimar Sinan'ın adını yaşatan ve bugün müze olarak kullanılan tarihi yapı 3 katlı ve çok büyük bir yeraltı yapı sistemine sahip. İçerisinde yer alan tüneller bütün Ağırnas köyünü kaplayacak şekilde birbirleri ile bağlantılıdır, bu tüneller yeraltı deposu olarak kullanıldığı için çok büyük bir kısmı örülerek kapatılmıştır. Yapının duvarları ve tavanı Diğer yeraltı şehirlerine nazaran daha yumuşak yapısı vardır ve sık sık çökmeler meydana gelir. Aynı problem yıllarca devam ettiği için yapının duvarları ve tavanı restorasyon çalışmaları sırasında tekrar örülmüştür. Müzenin içinde kemerli bir yapı bulunmaktadır. Müzenin içi Taş kesme toros yapılardan oluşur.
Alt ve üst katların yapımında bazalt taşı kullanılmıştır. İnanışa göre 500 veya 600 yıl önce insanların yaşam olduğu tahmin edilmekte. Evin altında 4 mekan bulunmaktadır. Bunların bir kısmında tandırlar ve ocaklar bulunmakta. Yeraltı şehrinde üçüncü kısmın en alt katında bulunan deponun duvarlarında erzak ve malzeme koymak için yapılmış oyuklar bulunur. Zaman içinde insanlar dışarıya pencereler açmış açılan bu pencereler güvercinlerin yuva yapmaları için kullanılırdı. Dönemin şartlarında savunma amacıyla tünellerin içinde düşmanları yakalamak için ve saldırıları önlemek amacıyla kapılar ve oyuklar bulunurdu. Savunma kapıları ikili şekilde yapılırdı. Kapıların içinde düşman kapıyı kırmaya çalışırsa veya kırarsa yukarıdan mızraklama veya yağ döken bir delik bulunurdu. Osmanlı İmparatorluğu'nun dünyaya damgasını vurduğu dönemin en önemli şahsiyetlerinden biri olan Kocasinan'ın doğduğu ve 22 yaşına kadar yaşadığı ev yeniden restore edilerek ziyaretçilere açılmıştır. Çalışmalar Mimarsinan'ın doğduğu evin müze haline getirilmesi yönünde devam etmektedir.