Kayserili Kıbrıs Gazisi Ali Altun anılarını anlattı
Kayseri'nin Erkilet Taşa Köyü'nden Gazi Ali Altun, askerlik deneyimlerini anlatırken, 1973 yılının Temmuz ayında başlayan serüvenini detaylı bir şekilde hatırlıyor.
Kayseri Erkilet Taşa Köyü'nden Gazi Ali Altun,harekatda yaşadığı anıları anlatt. Altun,'' 1973 yılının Temmuz ayında askerlik görevini yerine getirmek üzere yola çıktım. Köyünde, Mart ayında askere gidenler olduğu için yalnız kalmıştı. Altun, Edirne'deki Dağ Okulu'na gönderildiğinde, orada çok sayıda meşhur komutanla tanışma fırsatı buldu. Bunlardan biri, o dönemin tanınmış general ve komutanlarından biri olan Sapır Demirbay'dı. Ayrıca Kore ve Kıbrıs gazisi olan Yaşar Zeki Doğdu da burada görev yapıyordum.
İlk yılını tamamladıktan sonra, bir gün aldığı emirle, tüfeğini kaybetmesine rağmen hazırlıklar yapılmaya başlandı. Depolar açıldı ve akşam saatlerine kadar hazırlıklar devam etti. Ardından askeri araçlarla Ankara'ya doğru yola çıkıldı.
Ankara'da bir gece kaldıktan sonra sabah saatlerinde yola devam ettiler. Ali Altun, bölük yazısı olduğu için, bölük komutanının yanında bulunuyordu. Konya Ovası'na girdiklerinde, bir kadın onlara doğru koşarak geldi. Kadın, komutanını durdurup, 'Kıbrıs'a gidiyorsunuz, oğlum evladım yok. Size harçlık olarak 20 lira vereyim,' dedi. Altun bu olayın, askerlikteki insani yönü ve insanların yaşadığı sıkıntıları çok iyi kavradığı bir an olduğunu ifade ediyor.
Mersin'e vardıklarında, askeriye tarafından verilen temiz atletler ve donlar, askerlerin giyecek olarak verilen ilk eşyalarıydı. Ancak Altun, askeriye hakkında yaygın olan olumsuz yorumların aksine, bu eşyaların onların hayatta kalmalarını sağlayacak birer giysi olduğunu öğrendi.
Kıbrıs'a doğru yola çıkarken, helikopterlerin sık sık gelerek tabut taşıdığı görüntüler, savaşın gerçek yüzünü gösteriyordu. Ancak moral subaylarının sürekli savaşın olmadığı ve her şeyin kontrol altında olduğuna dair söyledikleri sözler, askerlere bir tür huzur ve güven veriyordu. Fakat, Altun, bir noktada helikopterin kapısının hafifçe açıldığını ve karşısında çok farklı bir gerçeklikle karşılaştığını anlatıyor.
Beşparmak Dağları'na yaklaşıldığında, helikopterlerin taşıdığı savaşın gerçekliği artık daha fazla inkar edilemez hale gelmişti. Altun, bu dönemde karşılaştığı zorlukları, mücadeleyi ve askerlikteki dayanışmayı hiç unutmayacağını belirtiyor. Kıbrıs'taki askerlik görevi, Altun için yalnızca bir askeri görev değil, aynı zamanda yaşamın zorluklarıyla yüzleşmek ve insanın kendi içindeki gücü keşfetmek için bir dönüm noktasıydı'' diye konuştu.