Kayseri'de semercilik tarih oluyor

Hayvancılığın azalması ve teknolojinin gelişmesiyle birlikte semercilik Kayseri'de tarih oluyor.Son semer ustasının vefat etmesi üzerine yetiştirilen bir çırağında olmamasıyla birlikte semercilik unutulmaya devam ediyor.

Hayvancılığın azalması ve teknolojinin gelişmesiyle birlikte semercilik Kayseri'de tarih oluyor. Son semer ustasının vefat etmesi üzerine yetiştirilen bir çırağında olmamasıyla birlikte semercilik unutulmaya devam ediyor. Artık Kayseri'de semer ustasının kalmadığını anlatan Esnaf Ömer İşligül, 'Buralarda imalatçı kalmadı. Semerler Gaziantep'ten Kayseri'ye getiriliyor' dedi.

Beygir, katır ve eşek gibi hayvanların sırtına yük bağlamak ve binmek için kullanılan ağaç bir iskelet üstündeki hasır ya da sazla doldurulmuş alt kısmı keçe, üst kısmı genellikle desenli kilim veya çulla kaplanmış yatağa semer, ustasına ise semerci denir. Hayvan besleyenlerin azalmasıyla da semercilik işi de zamanla unutulmaya başlandı. Kayseri'de artık semer imalatı yapan ustanın kalmadığını ve genelde semerlerin Gaziantep'ten Kayseri'ye getirildiğini dile getiren Esnaf Ömer İşligül, 'Aşağı yukarı 45 senedir bu işi yapmaktayım. Fakat bu iş her geçen gün daha da yok oluyor. Bu iş unutulmaya yüz tutmuş meslekler arasında. Bu işle uğraşan usta sayısı çok yok. Artık buralarda imalatçı kalmadı. Semerler dışarıdan yani Gaziantep'ten Kayseri'ye geliyor. Genelde hayvan besleyenlere satışlarımız oluyor. Onlarda bu semerleri bir sene bir buçuk sene kullanıyorlar. Semer yapmasını bilen bazı çobanlarda kendileri yapıyorlar' ifadelerini kullandı.

'BİR USTA BİR GÜNDE 4 VEYA 5 TANE SEMER YAPABİLİR'

Semer yapımında dikkat edilmesi gereken şeyin hayvanın sırtını ağrıtmaması olduğunu anlatan İşligül, 'Bu semerler hayvan yük taşırken sırtını ağrıtmaması için bağlayıp, hayvanın yükü zorlanmadan taşıması için kullanılır. Sırtındaki bel kemiğini ağrıtmasın diye semer koyarlar. Semer genelde altı keçe, üstü halıdan yapılır. Bir usta bir günde 4 veya 5 tane semer yapabilir.

'KAYSERİ'DE SEMER USTASI MAALESEF KALMADI'

Vefat eden Semer Ustası Mehmet ustanın ardından yetişen çırak olmadığı için semer yapanında olmadığını söyleyen İşligül, 'Hayvan besleyenler azaldı hayvancılık olmayınca bu işte giderek yok oluyor. Artık köylerde de eskisi kadar hayvancılık kalmadı bu semerleri daha çok koyun besleyenler kullanır. Koyun sabah saat 4'te 5'te dağa çıkar yayılmaya başlar saat 8-9 olup hava ısınınca koyun yayılmaz, dinlenmeye geçer. Akşam 5-6'dan sonra tekrar yayılmaya başlar ve sabaha kadar yayılır hayvanlar. Çobanın heybesi olacak ki azığını, kürkünü herhangi bir eşyasını heybesine koyacak. Dağda ihtiyacı olduğu zaman kullanacak. Kayseri'de semer ustası maalesef kalmadı bir abimiz vardı Mehmet Usta vefat etti. Bu ürünün satılma süresi 3 ay. O da masrafı karşılamıyor' şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme