CHP'li Mehmet Deniz: 'Bir öğrenci okutmanın maliyeti 15 bin lira oldu'
Kayseri'nin bir öğrenci şehri olduğunu ve bu bağlamda öğrencilere yapılan desteklerin artırılması gerektiğini vurgulayan Cumhuriyet Halk Partisi Talas İlçe Başkanı Mehmet Deniz, 'Üniversiteli öğrencilerimize baktığımız zaman, 10-15 bin lira aylık giderler
Kayseri'nin bir öğrenci şehri olduğunu ve bu bağlamda öğrencilere yapılan desteklerin artırılması gerektiğini vurgulayan Cumhuriyet Halk Partisi Talas İlçe Başkanı Mehmet Deniz, 'Üniversiteli öğrencilerimize baktığımız zaman, 10-15 bin lira aylık giderleri olabiliyor. Bir öğrenci okutmanın maliyeti 15 bin lira, ailesinin aldığı maaş 7 bin 500 liraysa bu çocuğun nasıl okul okuyabileceğini sizler düşünün. 4 üniversitemizin de öğrencilerinin %75'i Talas'ta ikamet ediyor. Bu çocuklar, aylık 8 bin ile 10 bin lira arasındaki ev kiralarıyla vermeye mahkûmlar ya da özel yurtlara para vermek zorunda kalıyorlar. 10 bin lira para verip de ev bulamayanlar da oluyor. 3'er, 4'er kişi birleşip de ev tutamayan öğrenci grupları var. Buradaki sosyal alanlarda, hizmet alanlarında öğrenci bütçesine uygun olmalıdır' dedi.
Cumhuriyet Halk Partisi Talas İlçe Başkanı Mehmet Deniz, Kayseradar ve Radyoradar ortak canlı yayınında 'Siyasi Gündem' programına katılarak moderatör Duygu Sarınca'nın sorularını yanıtladı.
'BİR ÖĞRENCİ OKUTMANIN AYLIK MALİYETİ 15 BİN LİRA'
Vatandaşlardan sıkça 'geçinemiyoruz, maaşlar yetersiz, maddi durumlar iyi değil' gibi serzenişler işittiklerini belirtirken öğrencilerin yaşadıkları sıkıntılara da değinen Başkan Deniz, 'Talas aynı zamanda bir üniversite semti. Üniversiteli öğrencilerimize baktığımız zaman, 10-15 bin lira aylık giderleri olabiliyor. Bir öğrenci okutmanın maliyeti 15 bin lira, ailesinin aldığı maaş 7 bin 500 liraysa bu çocuğun nasıl okul okuyabileceğini sizler düşünün. Gençlerin büyük bir çoğunluğu maliyetten şikyetçiler. Farklı bir şeyler yapmak istiyorlar ama maliyetin de düşük olmasını talep ediyorlar. Bir çaya 30 lira, bir kahveye 70 lira, bir tosta 100 lira verme şansımız yok, işletmecilerin de maliyetleri yüksek. Onları da anlayabiliyoruz, maliyete göre fiyat biçmek zorundalar ama bu fiyatlar da öğrencilerimize hitap etmiyor. Öğrencilerimizin bu noktada kısıtlayan hususlar, ekonomik durumlar ve bir bakıma da zaman sıkıntılarıdır' ifadelerini kullandı.
Kayseri'deki 4 üniversitenin öğrencilerinin yüzde 75'lik kısmının Talas'ta ikamet ettiğini iddia eden Başkan Deniz, 'Bu çocuklar, aylık 8 bin ile 10 bin lira arasındaki ev kiralarıyla vermeye mahkûmlar ya da özel yurtlara para vermek zorunda kalıyorlar. 10 bin lira para verip de ev bulamayanlar da oluyor. 3'er, 4'er kişi birleşip de ev tutamayan öğrenci grupları var. Buradaki sosyal alanlarda, hizmet alanlarında öğrenci bütçesine uygun olmalıdır. CHP, belediyelere ilk olarak sosyal demokrat anlayışı getirecek. Bütün halkı kucaklayan, halkın sorunlarına inen, 7 bin 500 lirayı sorun edinen ve emeklilerin geçim sıkıntısıyla mücadele eden bir belediyecilik anlayışını benimseyeceğiz' dedi.
'MİSAFİR, ÜÇ GÜNDEN FAZLA KALIRSA EV SAHİBİDİR'
Başkan Deniz; mevcut hükümetin sığınmacı, mülteci politikasına eleştirilerde bulunurken, 'Geldiler, zor durumdalardı, elimizden gelen her şeyi yaptık ve onları misafir ettik. Şu anda da Suriye'de savaş ortamı bitti. Gelenleri geçici sığınmacı olarak adlandırıyorduk. Şu 'geçici' statüsünü artık yürürlüğe koyalım. Bayramda tatile gidebiliyorsa ya da farklı bir durumda geçici olarak memleketine gidip gelebiliyorsa orada da yaşayabilir. Orada bozulan düzenlerinin tekrardan sağlanması gereklidir ama misafirperverliğin de bir sınırı vardır. Misafir üç günden fazla kaldığında ev sahibidir' şeklinde konuştu.
'TARIM-HAYVANCILIKTAKİ DESTEKSİZLİK, MERKEZİ GÖÇÜ TETİKLİYOR'
Tarım ve hayvancılıkta; alım-satım hususunda dengesizlikler olduğunu ve maliyetlerin elde edilen gelirden çok daha yüksek olduğunu iddia eden Başkan Deniz, 'Şu anda sağılan inekler, alım-satım süreçlerinde maliyet karşılanmadığı için kesime gidiyor. Yem fiyatları çok uçuk, hayvancılıktan, tarımdan elde edilen ürünün değeri maliyeti karşılamıyor. Hükümetin bu anlamda hayvancısını, çiftçisini daha çok desteklemesi gerekir. Anayasada geçtiği gibi; bütçenin %1'i, tarıma sübvansiyon olarak verilmelidir. Maliyetlerle doğru orantılı destek sağlanmadığında tabii ki kırsal kesimdeki insanlarımız vilayetlerini terk ediyor. Yeterli destek sağlansa zaten kimse şehir merkezine akın etmez, fabrikalarda işe girmez. Şu anda da köylerde, kırsal kesimde yaşayan nüfusun büyük bir kısmı da yaşlı kesimdeki vatandaşlardır' diye konuştu.