Balıklıgöl'e 70 milyon TL'lik yatırım yapıldı

ŞURKAV Olağan Genel Kurul Toplantısı'nda konuşan Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak, Balıklıgöl'deki düzenleme, bakım ve onarımlar için kaynak ayrıldığını belirterek, 'Toplam 70 milyon TL'lik bir iş yapacağız.Balıklıgöl son derece üzerinde durduğumuz hassas bi

ŞURKAV Olağan Genel Kurul Toplantısı'nda konuşan Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak, Balıklıgöl'deki düzenleme, bakım ve onarımlar için kaynak ayrıldığını belirterek, 'Toplam 70 milyon TL'lik bir iş yapacağız.

Balıklıgöl son derece üzerinde durduğumuz hassas bir nokta, ilimizin göz bebeği' edi….

ŞURKAV Olağan Genel Kurul Toplantısı, Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak ve Vakıf Kurucu Başkanı Eski Şanlıurfa Valisi Ziyaeddin Akbulut'un katılımıyla gerçekleştirildi. Toplantıda Şanlıurfa'da kültür ve sanat anlamında planlanan çalışmalara değinen

Vali Hasan Şıldak, bu alanda son derece ilgili olduklarını ifade etti. Konuşmasında ŞURKAV'ı yeni dönemde daha da güçlendirmek için elbirliğiyle çalışacaklarını ifade eden Vali Şıldak, özellikle Balıklıgöl için yapılacak çalışmaları aktardı.

'SORUNLARI ÇÖZECEĞİZ'

Toplam 70 milyon TL'lik bir kaynağın sağlandığını ve Hazine Bakanlığından da kaynak aktarımı beklediklerini sözlerine ekleyen Vali Şıldak, 'Balıklıgöl'de yaşanan sorunların çözümü için Alan Yönetimi kurulması konusunu Cumhurbaşkanı Yardımcımız Cevdet Yılmaz beye arz ettik. Onlar da gündemine aldı. Bekir Bozdağ Bakanımız da konuyu yakından takip ediyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın zaten bir ön onayı olmuştu ve inanıyoruz ki bu Yasama Yılında bu gerçekleştiği takdirde Balıklıgöl'de şu an konuştuğumuz sorunların büyük bir bölümü çözüme kavuşacak. İkinci olarak Çevre Bakanlığımızdan çeşitli fonlardan 50 milyon TL'lik bir kaynak aldık.

Bunu da oradaki iyileştirmeler için kullanacağız. Yine GAP İdaremizden 20 milyonluk bir kaynak da, 2025 yılının Şubat ayında bize aktarılacak. Toplam 70 milyon TL'lik bir iş yapacağız. Yine Hazine Bakanlığından da 130 milyon TL'lik bir bütçe istedik. Bunun da 100 milyon TL'sinin bize tahsis edileceğini umut ediyoruz. Bu kaynaklarla birlikte Balıklıgöl'de yıpranan ve aşınan, çevre düzenlemesinden tutun da peyzaj, ışıklandırma, ses sistemi, kamera sistemleri, bakım ve iyileştirmeler gibi pek çok uygulamaları yine burada Peygamberler Tarihi Külliyesi oluşturulması, Balıklıgöl hafızasının bir şehir maketinin oluşturulması, bir dijital şehir gezisinin izlenebileceği ortam oluşturulması, tasavvuf ve bilim insanları müzesinin oluşturulması için kaynak oluşturdukça bunlar için projelerimizi gerçekleştireceğiz. Yani Balıklıgöl son derece üzerinde durduğumuz hassas bir nokta, ilimizin göz bebeği' dedi.

'KENDİMİZİ İYİLEŞTİRECEĞİZ'

Turizmdeki gelişmelere de dikkat çeken Vali Şıldak, Şanlıurfa'nın tanıtımı ile ilgili bir sorun yaşanmadığını ancak bireysel olarak turizm içerisinde olan herkesin kendini geliştirmesi gerektiğini söyledi. Vali Şıldak, 'Kendimizi geliştireceğiz. Bunun için iki büyük proje başlatıyoruz. Biri Gastronomi Projesi. 12.000 yıl öncesine uzanan dünyanın ilk yerleşim yerleri Şanlıurfa'da. Neolitik dönemde ilk ekmek burada yapıldı, ilk tohumlar burada toprağa atıldı. Dolayısıyla tez olarak biz şu anda şunu savunuyoruz; Şanlıurfa eşsiz bir şehir.

Gastronomi mutfağının, yemek kültürünün, toplu yaşamın ilk ayak izleri bu topraklarda başlıyor. Bizim gastronomimizin kökeni 12 bin yıl öncesine kadar dayanıyor diyerek bir çıkış yapacağız ve gastronomi ile ilgili ciddi çalışmalar yapacağız. Bu 3 ayaktan oluşacak. Bir iyileştirme çalışmaları. İş yerlerini iyileştireceğiz; yani gıda satan, gıda üreten herkese el uzatmak istiyoruz. Bunu da yarışmalarla özendirerek, eğiterek kapsamlı bir çalışmayla Büyükşehir Belediyemizin, ilçe belediyelerimiz, GAP İdaremiz ve üniversitemiz ile birlikte yapacağız. Şu anda tanıtımla ilgili bir problemimiz yok, tanıtım eksik falan değil. Bizim kendimizi eleştirmemiz gerekiyor. Otel yapılması lazım, yeme içme kalitesini artırmak lazım. Dolayısıyla bütün bunları gündemimize aldık. ŞURKAV da bütün bu çalışmanın içerisinde olacak.

Yine müzik konusunda da gelişme yaşayacağız. Bununla birlikte sadece müzik değil, sıra gecesi, halk oyunları gibi çok geniş bir kültürümüz var. Bütün bunları geniş kapsamda bir projeyle yarınlara taşımak istiyoruz. Sıra gecesi bir düğün gibi bir şenlik gibi programla geçiyor. Dejenere olmuş ve bunu aslına kavuşturacağız. Somut Olmayan Kültürel Miras Araştırmaları yapıyoruz. Şanlıurfa'nın her karış toprağı kültür kokuyor, tarih kokuyor. Bütün kültür eserlerini, gelenekleri, görenekleri, sözlü kültürlerini hepsini kayıt altına alıyoruz. Yazılı ve görsel olarak 50'nin üzerinde akademisyen bu projenin içerisinde. Bir başka proje ise Kültür Envanteri çalışması. Tescilli, tescilsiz bütün sanat eserlerini kayıt altına alıyoruz. Bunu envanter haline getiriyoruz. Kültüre ve turizme son derece ilgiliyiz' şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme