8 YAŞINDAN BERİ BIÇAKÇILIK YAPIYOR

Kayseri de Ermeni bir ustanın çırağı olan Erhan Soylu 40 yıldır Tarihi Kayseri Mahallesi arkasındaki dükkanında çeliğe şekil veriyor.Haber Yeni Gündem mikrofonlarına konuşan Erhan Soylu 1970 yılında doğdum.

Kayseri de Ermeni bir ustanın çırağı olan Erhan Soylu 40 yıldır Tarihi Kayseri Mahallesi arkasındaki dükkanında çeliğe şekil veriyor.

Haber Yeni Gündem mikrofonlarına konuşan Erhan Soylu 1970 yılında doğdum.8 yaşında bu mesleğe başladım.Babamla beraber, dedi.

Soylu''Daha önceleri kendisi ile çıraklık ettiğim sıcak demir mesleğinden dolayı bıçakçılık mesleğine adım atmıştım. Biz de onunla beraber bu işe başlamış olduk.Yıllarca önce Ermeni Artin ustamla beraber geldik buraya. Kayseri At Pazarına eski tarihi Kayseri evlerinin burada ustam Artın Çelik'e ortak oldu. Kendisiyle beraber bıçak masat kasap naacağı balta çakı her türlü kesici aleti yaptık, yapmaya çalıştık. Allah'ın izniyle yaklaşık 40 senedir bu mesleği yapıyorum. Başka bir işim yok. Bütün işim hayatım her şeyim burası çırak bulma işimiz yok, çırak bulamıyoruz maalesef çırağımız kendi evladımız artık.

Sokak olarak kendimiz şimdi burada mahalleye kalmaması bizim için fazla fark etmiyor. Sanata değer veren insanlar gelip bizi buluyor. Türkiye'nin her yerinde bıçaktan başka işte kesici alet, balta masat.

Çakı, satır bu tür şeyler kesici alet üzerine başka üretimimiz yok. Sadece bunlar malzeme derken çeliklerini biz getirtiyoruz. Almanya, Fransa, ingiltere kargoyla büyük şirketlerden geliyor. Biz onlardan tedarik ediyoruz. Satışlarımız dönem dönem ve kurban döneminde de daha satışımız daha yüksek seviyeye çıkıyor. Diğer dönemlerde sitabile normal şekilde seyrimize devam ediyoruz. Zaten bizim bıçaklarımız hep genelde özel yapımız artık el emeği göz nuru denen cinsten.

Her şeyin en iyisi, kalitelisi çelik ve elimizden geldiği kadar çelikleri tutmaya çalışıyoruz. Dövmelerimizde çelik kalitesiyle en üst seviyede tutmaya çalışıyoruz. Insanlara nasıl diyeyim, bir elbise bir ceket gibi bir ayakkabı gibi vücuduna uyum sağlamaya çalışıyoruz.Özel işleme tabii bıçak üzerine isim yazma var.İşleme ise tahtanın üzerine her şey yapabiliyoruz. Elimizden gelen neyse ne olursa olsun fark etmiyor, yeterki kesici olsun bizde her tür işleme yapmakda sıkıntı yok. Şimdi eskilerden atalardan kalma bir söz Bu taş yerinde ağırdır.'' diye konuştu.

Bakmadan Geçme