148 Ülkeye 309 milyon dolarlık ihracat
KTO Başkanı Gülsoy: 'Kayseri'den 148 Ülkeye İhracat Yapıldı' Kayseri Ticaret Odası (KTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Gülsoy, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Kasım ayına ilişkin açıkladığı ihracat rakamlarını değerlendirdi.Başkan Gülsoy, Kasım ayında
KTO Başkanı Gülsoy: 'Kayseri'den 148 Ülkeye İhracat Yapıldı'
Kayseri Ticaret Odası (KTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Gülsoy, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Kasım ayına ilişkin açıkladığı ihracat rakamlarını değerlendirdi. Başkan Gülsoy, Kasım ayında Kayseri'den 309 milyon 447 bin dolar ihracat, 117 milyon 917 bin dolar ise ithalat gerçekleştirildiğini belirtti.
Başkan Gülsoy, ihracat verilerini değerlendirerek, 'Kasım ayında 148 ülkeye ihracat yaptık. Ancak geçen yılın aynı ayına göre ihracatımızda yüzde 6,95, bir önceki aya göre ise yüzde 4,61 oranında azalma yaşandı. Buna karşın, ithalatımız yüzde 6,04 artarak 117 milyon 917 bin dolara ulaştı. İlk 11 ayda toplam ihracatımız ise 3 milyar 413 milyon 139 bin dolar oldu ve geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,92 oranında artış gösterdi' dedi.
Kayseri ihracatında en fazla ürün gönderilen ülkeleri de sıralayan Gülsoy, 'Irak, Almanya, Fas, ABD ve Romanya ihracat pazarlarımız arasında öne çıkıyor. Bunun yanında Avusturya, Gürcistan, İtalya, Belçika ve Fransa gibi ülkelerle ticaretimiz devam ediyor' ifadelerini kullandı.
### **Sektörlerde Dalgalanma**
Kayseri'nin ihracatında bazı sektörlerde artış, bazılarında ise düşüş yaşandığını belirten Gülsoy, 'Elektrik-Elektronik, Demir ve Demir Dışı Metaller, Çelik, Hububat, Bakliyat, Zeytin ve Zeytinyağı gibi sektörlerde ihracat artarken; Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri, Tekstil ve Kimyevi Maddelerde düşüş görüldü' diye konuştu.
### **'Maliyetler Rekabet Gücümüzü Zayıflatıyor'**
İhracatçıların karşı karşıya olduğu zorluklara dikkat çeken Başkan Gülsoy, 'Avrupa'daki ekonomik durgunluk, Ortadoğu'daki savaş hali ve artan maliyetler, sanayicimiz ile ihracatçılarımızın yükünü artırıyor. Rekabetçi olmayan döviz kuru ve yüksek kredi maliyetleri çözülmedikçe sektörlerimiz dış pazarda ciddi kayıplar yaşamaya devam edecek' dedi.
Ticari kredilerin ulaşılabilirliğinin artması gerektiğine işaret eden Gülsoy, 'Üreticilerimizin eli zayıflıyor. Faiz oranları ve maliyet artışları, sektörlerimizi rekabet edemez hale getiriyor. Üretimin sürekliliğini sağlamak ve ihracatı artırmak için acil önlemlere ihtiyaç var' şeklinde konuştu.
Son olarak ihracatçı iş insanlarına teşekkür eden Gülsoy, 'Kayseri'nin kalkınmasında öncü olan, özveriyle çalışan ihracatçılarımızı yürekten kutluyorum. Hep birlikte, daha büyük başarılara imza atacağımıza inanıyorum' dedi.