101 ŞEHİT HOLLANDA'DA ANILDI
İkinci Dünya Savaşı'nda Hitler ordusu tarafından tutuklandıktan sonra Amersfoort Esir Kampı'nda katledilen 101 şehit kandaşımız için Kur'an okundu ve gözyaşları döküldü.İkinci Dünya Savaşı'ndaki en büyük Nazi Kamplarından 'Amersfoort Toplama Kampı'nda esi
İkinci Dünya Savaşı'nda Hitler ordusu tarafından tutuklandıktan sonra Amersfoort Esir Kampı'nda katledilen 101 şehit kandaşımız için Kur'an okundu ve gözyaşları döküldü.
İkinci Dünya Savaşı'ndaki en büyük Nazi Kamplarından 'Amersfoort Toplama Kampı'nda esir tutulan ve sonra da öldürülen Sovyet ordusundaki Özbek, Kazak ve Azerbaycanlı 101 şehidimiz için iki ayrı anma programı düzenlendi ve Kuran-ı kerim okundu.
Anma programının ilk bölümü Leusden şehrindeki 'Sovjet Ereveld Anıt Mezarlığı'nda gerçekleştirildi.
Askerlerin hazin hikayesi, kimlik belirleme ve ailelerini bulma çalışmaları hakkında araştırmacı gazeteci Remco Reiding tarafından bilgi verildi.
Özbek. Kazak, Azerbaycanlı ve Türklerin ilk kez topluca aynı anda bulundukları törende, Türk Federasyon'a bağlı Utrech Türk Kültür Merkezi hafız imamı Mahmut Yakut tarafından Kur'an okunarak dua edildi. Anıt mezarlığa karanfil bırakan ziyaretcilerin duygulu anlar yaşadıkları gözdendi.
Törene katılan Utrecht Türk Kültür Derneği Başkanı Salim Çam anıt mezarlığın kendi hizmet bölgelerine yakın olması nedeni ile, bundan sonra -özellike başta bayram arafeleri olmak üzere- şehitler için sürekli anma programları düzenleyeceklerini belirtti. Salim Çam, bu amaçla 25 Haziran günü dernek lokallerinde, kampta şehitliği bulunan Özbek askerlerinin anlatıldığı bir belgesel gösterimisunulacağını ve arife günü de, Sovyet Ereveld kabir ziyareti düşündüklerini belirtti.
Programın öğleden sonraki bölümünde, Amersfoort Eemland Kütüphanesi'ndeki anma konferansda, Remco Reiding'in yanı sıra Lahey Azerbaycan Büyükelçiliği birinci sekreteri Sabina Sadigli, Kazakistan konsolosu Rustem Belgibayev ve Hollanda Ali Şir Nevai Özbekistan Kültür Merkezi Başkanı yazar Sharif Ahmedov konferans verdiler.
Organize komitesi adına açılış konuşması yapan gazeteci Burhanettin Carlak, 29 Nisan tarihinin Nazi Almanyasına direniş açısından önemli bir gün olduğunu vurgulayarak, dönemin metal grevlerinin Hengelo'da Stork fabrikasında başladığını belirterek, kısa sürede 500 bin insanın katıldığı grevle, Nazi baskısına direnişe ivme kazanıldığını belirtti. Carlak, bağımsızlık için hayatlarını adayan tüm kahramanlar için katılımcıları bir dakikalık saygı duruşuna davet etti ve Özbek, Kazak, Azerbeycanlı ve Türklerin ortak anma programının kapsamının genişletilerek yaygınlaştırılacağını belirtti.