Alper Gezeravcı’nın uzayda yaptığı mikroalg deneyinden ilk sonuç alındı. Boğaziçi Üniversitesi Çevre Bilimleri Enstitüsü Doktor Öğretim Üyesi Berat Haznedaroğlu, Türkiye’nin ilk uzay görevinde gerçekleştirilen “UzMan” deneyiyle mikroalglerin, yerçekimsiz ortamda zenginleştirilmiş karbondioksiti oksijene çevirdiğini kanıtladıklarını söyledi.
Türkiye’nin ilk insanlı uzay görevinde yapılan 13 deneyden biri, Boğaziçi Üniversitesi’nden Berat Haznedaroğlu liderliğinde gerçekleştirilen “UzMAn” deneyiydi. Deney, mikroalglerin karbondioksit yakalama ve oksijen üretme kabiliyetlerini test etti. İlk sonuçlar, alglerin yerçekimsiz ortamda, kapalı mekanlarda 3 ila 5 kat daha fazla karbondioksiti oksijene dönüştürebildiğini gösterdi.Deney, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi ve İstanbul Medeniyet Üniversitesi’nden bilim insanlarının da katılımıyla gerçekleştirildi. İki kutuplardan izole edilen ve hem tatlı hem tuzlu suda yaşayabilen 3 farklı mikroalg türü test edildi.Uzay istasyonuna ulaşan deney, Avrupa Uzay Ajansı’nın Columbus modülünde çalıştırıldı. Mikroalglerin performansı, karbondioksit seviyesini azaltmada başarılı olduğunu gösterdi. Deney, uzayda yaşam destek sistemlerinin geliştirilmesi ve astronotların oksijen ihtiyacını karşılamak için umut vadeden bir adım olarak değerlendiriliyor.Haznedaroğlu, mikroalglerin uzayda kullanımının yanı sıra fonksiyonel gıda üretimi için de potansiyel sağladığını belirtti. Deneyin ikinci aşamasında, alglerin metabolik özellikleri ve fonksiyonel gıda ürünleri açısından inceleneceği ifade edildi.
SERHAT GÜLLER
SPOR
4 saat öncePOLİTİKA
2 gün önceASAYİŞ
2 gün önceGÜNDEM
2 gün önceASAYİŞ
2 gün önceGÜNDEM
3 gün önceASAYİŞ
4 gün önceVeri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.